A szénanátha egyre több ember életét keseríti meg. Igencsak rosszul tud esni, amikor a legszebb nyári kirándulásodat azért nem tudod élvezni, mert patakokban ömlik a szemed és az orrod, prüszkölsz, köhögsz.
Van néhány élelmiszer, melyek fogyasztása által elkerülheted és csökkentheted a szénanátha okozta tüneteket. Azok az élelmiszerek, melyek elegendő C-vitamint és folsavat tartalmaznak, segítenek a gyulladásos tünetek enyhítésében.
Brokkoli – Sok benne a C-vitamin és a mustár-glikozid. Mindkettő segít a légúti gyulladásos reakciók csökkentésében.
Citrusok – Készítsünk frissen facsart gyümölcslevet citromból, narancsból, grapefruitból. Magas a C-vitamin tartalmuk, ezért igencsak hatékonyak a szénanáthával szemben.
Zöld leveles növények – Sok bennünk a karotinoid és az antioxidáns. Együnk minél több spenótot, salátát, káposztát.
Csalán – Hisztamintartalma miatt enyhíti az allergia okozta tüneteket, erősíti az immunrendszert.
Bodza – Fitonutriens és antioxidáns tartalmuk miatt a bodzakészítmények, mint például a bodzalé, lekvár, befőtt, igencsak hatékonyak már az allergia kialakulásával szemben is. A gyulladásos folyamatokat pedig csökkenti.
Petrezselyem – Ha rendszeresen fogyasztunk petrezselymet, megakadályozza az allergiát kiváltó hisztaminok termelődését.
Kakukkfű – Kiváló nyálkaoldó, így az allergiás időszakban csökkenti a nyáktermelést. Naponta igyunk meg két csupor kakukkfű teát az allergiás időszakban.
Vörös acsalapu – A növény levele és gyökere egy petazin nevű anyagot tartalmaz, mely gátolja az allergiát kiváltó reakciókat. 5 nap alkalmazás után enyhíti a prüsszögést, köhögést. Gyerekeknél és 65 évnél idősebbeknél nem alkalmazható.