Sok ember számára a reggel nem kezdődhet el egy csésze kávé nélkül, ez ad nekik energiát. De kevesen tudják azt, hogy mi is rejlik egy csésze kávé mögött.
A kávé legnagyobb része természetesen víz, 98%-a.
De mit tartalmaz a hiányzó 2%? A Wired Magazine készített egy dokumentumfilmet a kávét alkotó kémiai anyagokról.
Először a kávé különleges aromája hat érzékszervünkre. Ezt a 2-metil-fenol adja, aminek erős gyógyszerszaga van, de ezzel a feromonnal kommunikálnak egymás között a csótányok.
A kávét alkotó másik vegyület a dimetil-szulfát, amely kis mennyiségben található meg az italban. Nagy dózisban olyan szaga van, mint a rothadó húsnak.
Mindezek ellenére a kávénak mégis csodálatos íze van.
A kávé különleges aromájáért az acetil-metil carbinol felelős, ami vajas ízt kölcsönöz a kávénak, a trigonellin pedig édes és ásványi ízt kölcsönöz az italnak. Utóbbi a fogszuvasodás ellen kiváló, mivel meggátolja a baktériumok megtapadását a fogakon.
Ami valójában az egészségünkért felelős, az nem más, mint a dicaffeoylquinic 3,5 sav, az agyat védi a szabadgyökök ellen.
A növényi alkaloida blokkolja az adenozin-receptorokat, ennek köszönhetően ébren maradunk. A hozzávalót mindenki csak koffeinnek ismeri.