KezdőlapÉletmódEgészségNaponta iszol kávét? Íme a csodás ital hozzávalói

Naponta iszol kávét? Íme a csodás ital hozzávalói

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Sok ember számára a reggel nem kezdődhet el egy csésze kávé nélkül, ez ad nekik energiát. De kevesen tudják azt, hogy mi is rejlik egy csésze kávé mögött.

kave

A kávé legnagyobb része természetesen víz, 98%-a.

De mit tartalmaz a hiányzó 2%? A Wired Magazine készített egy dokumentumfilmet a kávét alkotó kémiai anyagokról.

Először a kávé különleges aromája hat érzékszervünkre. Ezt a 2-metil-fenol adja, aminek erős gyógyszerszaga van, de ezzel a feromonnal kommunikálnak egymás között a csótányok.

A kávét alkotó másik vegyület a dimetil-szulfát, amely kis mennyiségben található meg az italban. Nagy dózisban olyan szaga van, mint a rothadó húsnak.



Mindezek ellenére a kávénak mégis csodálatos íze van.

A kávé különleges aromájáért az acetil-metil carbinol felelős, ami vajas ízt kölcsönöz a kávénak, a trigonellin pedig édes és ásványi ízt kölcsönöz az italnak. Utóbbi a fogszuvasodás ellen kiváló, mivel meggátolja a baktériumok megtapadását a fogakon.

Ami valójában az egészségünkért felelős, az nem más, mint a dicaffeoylquinic 3,5 sav, az agyat védi a szabadgyökök ellen.

A növényi alkaloida blokkolja az adenozin-receptorokat, ennek köszönhetően ébren maradunk. A hozzávalót mindenki csak koffeinnek ismeri.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet