Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az erdő mélysége, sötétsége, magassága, illata, fényei és hangjai óriási nyugalmat tudnak árasztani az emberi szervezetben.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Erdőben sétálni – saját bőrünk tapasztalva  -tudjuk, felér egy terápiával. A lomhullatók lágysága, és a fenyőerdők erős, élettel teli büszkesége mindig megnyugtató és egyben „nincs is baj a világban” gondolatokat tud ébreszteni. Próbáljuk ki: ha baj van, vagy káosz körülöttünk, induljunk egy kis erdei sétára, akár egyedül, akár párunkkal, barátainkkal. A felfrissülés és a nyugalom garantált.

Sokan ellazulunk és jó érezzük magunkat a természetben, de a szakemberek tudományosan is rávilágítottak az erdő egészségre gyakorolt jótékony hatására.

Dr. Eeva Karjalainen, a finn erdőkutató intézet szakértője szerint az erdők pozitívan befolyásolják a szerveztünk működését, csökkentik a stresszt, a dühöt és agresszivitást, javítják a kedélyállapotot. A rendszeres erdei séták kiegyensúlyozottá és bizakodóbbá tesznek, növelik az immunrendszer védekezőképességét. Kutatások által kimutatták, hogy a stresszes környezetben dolgozó emberek jobban regenerálódnak a természetben, a vidéki, mint a városi környezetben élő társaik.

Erdei séták alkalmával csökken a vérnyomás, a pulzusszám, és a stressz következtében kialakult izomfeszültség. Kimutatták azt is, hogy a figyelemhiányos, hiperaktív gyerekek esetében a rendszeres erdei séták hatására normalizálódik a koncentrációs képesség.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!