KezdőlapÉletmódŐszi nap-éj egyenlőség 2022-ben - Ekkor veszi kezdetét a csillagászati ​​ősz

Őszi nap-éj egyenlőség 2022-ben – Ekkor veszi kezdetét a csillagászati ​​ősz

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A nap-éj egyenlőség az a csillagászati esemény, amikor a nappal és az éjszaka egyenlő a Föld bármely pontján. Ez annak köszönhető, hogy a Nap látszólagos mozgása során az égen pontosan az égi egyenlítő síkján halad át.

Az őszi nap-éj egyenlőség azt jelenti, hogy a Nap csillagászati ​​hosszúsága eléri a 180°-ot. A nap még a keleti és nyugati sarkalatos pontokon is felkel és nyugszik, így a nappalok időtartama a szélességi foktól függetlenül megegyezik az éjszakákéval.

Kivételek vannak a sarkvidékeken, az Északi-sarok térségében a hosszú sarki éjszakával kezdődően, valamint a Déli-sarkon, amikor a Nap 6 hónapig a horizont felett van, egészen a tavaszi nap-éj egyenlőségig.

Mikor van az őszi nap-éj egyenlőség 2022-ben?

Nap-éj egyenlőség minden évben kétszer van. A nap-éj egyenlőség először akkor következik be, amikor a Nap átlépi az égi egyenlítőt a déli féltekéről az északi féltekére. Március 21-e, az északi féltekén a tavaszi nap-éj egyenlőség, a délin pedig az őszi nap-éj egyenlőség jelképe.

Az őszi nap-éj egyenlőség a csillagászati ​​ősz kezdetét jelenti. Nem minden évben kerül rá sor ugyanazon a napon, de nagyon közel vannak egymáshoz. A Gergely-naptár 1582-es bevezetése óta az őszi nap-éj egyenlőség szeptember 21-én, 22-én, 23-án vagy 24-én van.

Idén szeptember 23-án lesz az őszi nap-éj egyenlőség. Ez az ősz tulajdonképpeni kezdete, amikor az évszak beköszönt. A 2022. december 22-i téli napfordulóig az éjszaka hosszabb lesz, a nappalok pedig rövidebbek lesznek.

Az őszi nap-éj egyenlőség hagyományai és babonái

A nép őrzi az ősi évkezdés ünnepének emlékét. A szokások és babonák a kereszt napja köré összpontosulnak. Ebből az alkalomból virágot visznek a templomba, és feldíszítik a keresztet. A kereszten lévő virágokról és levelekről azt mondják, hogy gyógyhatásúak, fej- és fogfájást gyógyítanak. Ugyancsak az őszi szezon kezdetén szilvát visznek a templomba, amely megszentelés után sokáig eltartható és kelések gyógyítására alkalmas.

Vidéken az őszi nap-éj egyenlőség jelenti a mezőgazdasági munkák végét, melyet a betakarodás ünnepével pecsételtek meg. A falusiak a betakarodás termékeit a paphoz vitték, hogy az megszentelje. A hagyomány szerint a fa utolsó termését az anyatermészetnek hagyták.

Szintén ezen a napon készült a frissen szedett szőlőből a must, a diót lerázták, az almát és a birsalmát pedig leszedték. Ez az időszak az ember számára ideális a jövőbeli tervek készítésére és a regenerálódásra, mint ahogyan ez a természetben is végbemegy.

Őszi nap-éj egyenlőség a következő években:

2023 – szeptember 23, 9:50
2024 – szeptember 22, 15:44
2025 – szeptember 22, 21:19
2026 – szeptember 23, 3:05
2027 – szeptember 23, 9:02
2028 – szeptember 22, 14:45

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet