A köles kissé elfeledett táplálékunk, de manapság, leginkább a vegetáriánus és reform konyháknak köszönhetően szerencsére kezd felbukkanni megint hétköznapjainkban. Fogyasztását csak a pajzsmirigy-problémákkal küszködők ne vigyék túlzásba, mások nyugodt szívvel ehetik. Kiválóan helyettesíthetjük már a reggeli müzlit is kölessel, ebédre köretként, vacsorára pedig egytálételként is ehetjük.
Nézzünk öt nagyon fontos érvet, hogy miért érdemes újra felfedeznünk a kölest.
1. Gazdag B-vitaminban és magnéziumban
Ha szervezetünk nem jut elegendő magnéziumhoz, akkor bizony számos betegség támadhatja meg szervezetünket. A köles magnéziumforrás miatt segíthet a vitamin vérnyomásproblémákba, szívrendellenességben, és a migrénes fejfájás leküzdésében is. Ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunk, fogyasszunk el egy tál kölest, hiszen B-vitamin tartalma következtében szinte feltelünk energiával.
2. Biztosítja a jó koleszterinszintet
A köles nem csak finom, hanem fitokemikáliákat tartalmaz, mely segít a jó koleszterinszint emelésében és a „rossz” csökkentésében. Szívünk egészségéért iktassuk be étrendünkbe a kölest!
3. A jó hangulatért
Tripofán tartalma miatt jó hatással van a szterotonin termelődésre, így főleg a borús és rövid téli napokon, ha elfogyasztunk egy-egy tálacska kölest jó hatással lesz az a hangulatunkra.
4. Fontos fehérjéket tartalmaz
Számos fehérje, mivel túl savas, felborítja a szervezetünk Ph-egyensúlyát. A köles pont az ellenkezője: az aprócska termések lúgosítják a szervezetünket. 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát, ezért ajánlott főleg a vegetáriánusoknak rendszeresen fogyasztani. Nem tartalmaz glutént, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
5. Védi a csontokat, a hajat és a körmöt
Kovasav tartalma miatt ajánlott azoknak is rendszeresen fogyasztani, akik csontritkulásban szenvednek. Akik egészségesebb hajra, bőrre és körömre vágynak, szintén egyenek meg naponta egy-egy csészényi kölest.