KezdőlapÉletmódEgészségPitypangszirup - az ínyencség, ami tisztítja a vért és védi a májat

Pitypangszirup – az ínyencség, ami tisztítja a vért és védi a májat

-

A gyermekláncfű, vagy más néven pitypang, a tavaszi gyógynövények királynője, rendkívüli méregtelenítő erővel bír. Vértisztító hatásának köszönhetően az egész szervezet egészségére jó hatással van. Kivételes terápiás tulajdonságokkal rendelkezik, ezért mindenképpen érdemes beiktatni egy tavaszi tisztítókúrába. Jótékony hatásai közül a legfontosabb a vér és a máj tisztítása, méregtelenítése.

Amellett, hogy értékes gyógynövény, a pitypang kivételes tápértékkel is rendelkezik. Friss, zöld szárait salátákhoz adhatjuk, de akár önmagukban is fogyaszthatjuk, és cukorbetegek étrendjében különösen hasznos lehet. Szárított és megdarált gyökeréből pedig terápiás tulajdonságokkal rendelkező kávé főzhető.

A pitypang kiváló méregtelenítő, és segít a máj működésének szabályozásában a mérgező vegyületek eltávolításával. Ezért a pitypangszirup különösen hasznos lehet epekő és sárgaság ellen is. Vízhajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást.

Segítséget nyújthat vesekő ellen. Ugyanakkor hatékony a különböző bőrbetegségek kezelésében, például enyhe allergiák vagy bőrirritációk esetén.

Felhasználható diétákban, fogyókúrákban, serkenti a zsírégetést, enyhíti a reuma és a köszvény tüneteit.

Másik fontos előnye, akár teaként, akár szirupként fogyasztjuk, hogy csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben.

Pitypangszirup

Hozzávalók:

  • 300 g pitypangvirág;
  • 1 l víz;
  • 1 kg barnacukor;
  • 1 citrom;

Elkészítési mód:

A virágokat olyan helyről gyűjtsük, ahol nincsenek kitéve szennyezésnek, délben, napos időben. Mossuk meg a virágokat hideg vízben, majd terítsük szét egy törölközőn, konyharuhán, hogy megszáradjanak. Lehetőleg napos helyen szárítsuk. Kézzel, vagy egy kés segítségével vágjuk le a virágszirmokat a zöld szárrészről, majd tegyük a szirmokat egy edénybe, és öntsük fel vízzel.

Lassú tűzön forraljuk fel a főzetet, és amikor felforrt, vegyük le a tűzről. Fedjük le az edényt, és hagyjuk állni éjszakára. Másnap szűrjük le a főzetet. Egy kanál segítségével nyomogassuk ki a vizet a szirmokból is.

A leszűrt főzethez adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, és keverjük össze alaposan. Lassú tűzön főzzük, hogy ne veszítsen a tápértékéből, körülbelül másfél órán át, időnként megkavarva. Amikor a főzet eléri a szirupos állagot, besűrűsödik, vegyük le a tűzről.

Ha kihűlt, töltsük hermetikusan zárható befőttesüvegekbe, és tegyük hűtőszekrénybe. Fogyaszthatjuk magában, kenyérre csepegtetve, palacsinták, vagy más desszertek önteteként, de vízzel is hígíthatjuk, mint a gyümölcsből készült szörpöket. Kellemes íze van, jó hatással van a májra és a vérre, tonizál és tisztít.

Ellenjavallatok:

A pitypang fogyasztása nem javasolt azok számára, akik emésztőrendszeri rendellenességekkel (például fekély, gyomorhurut, refluxbetegség) küzdenek, illetve azoknak, akik allergiásak erre a növényre.

Mielőtt bármilyen naturista kezelésbe kezdenénk, kérjük ki egy szakorvos véleményét.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet