Elég keveset fogyasztunk belőle az év folyamán, hiszen termési ideje nem hosszú, éppen ezért, amikor szezonja van, együnk belőle minél többet: akár pirosat, fehéret vagy feketét is.

A fekete ribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint, ezért ne hagyjuk ki étrendünkből a hidegebb időszakban sem. Télen fogyaszthatjuk dzsem, szörp vagy befőtt formájában is. De fagyasztóban is tárolhatjuk, így is megőrzi a vitamintartalmának legnagyobb részét.
A piros és fehér ribizliből együnk minél többet nyersen, dzsemként vagy kocsonyaként, de akár gyümölcslé formájában is: keverjük el vízzel, és igyunk belőle 100-150 ml-et akár többször is a nap folyamán. Kiválóan pótolja a szervezetünkből hiányzó ásványi anyagokat, hashajtó, vizelethajtó és vérzéscsillapító hatással rendelkezik.
Ajánlott továbbá étvágytalanság, emésztési panaszok, húgyúti gyulladás, májelégtelenség, reuma, köszvény és láz esetén is.
Lép-és májserkentő, javítja a vérkeringést, eltünteti az arctáji ödémát, erősíti a szívet és gyógyítja az ujjperc-szövetek heveny gyulladását is. Tudományos vizsgáltok során bizonyították, hogy a fekete ribizlinek kiváló hatása van a szívbetegségek és a stroke megelőzésében.

Ajánlott kúraszerűen a vérnyomáspanaszokra és a keringési, mozgásszervi panaszokkal küzdő nőknek. Csökkenti a rossz koleszterin szintet, kiváló antioxidáns és szívvédő, lassítja az öregedést is.