Használd ki a szezont, és fogyassz minél többet belőle! Hogy miért? Olvass tovább, és mi eláruljuk neked a nagy saláta-titkot!
A zöld salátát a szervezet felfrissítőjeként és tisztítójaként tartják nyilván. Kesernyés ízével serkenti az étvágyat. Ezt a kesernyés ízt kölcsönző anyagoknak pedig fergeteges gyógyhatásuk van: segítik a máj működését, serkentik a bélműködést, tisztítják a vért és szabályozzák egyes mirigyek aktivitását.
A zöld saláta Egyiptomból származik, ahol több mint 3000 évvel ezelőtt már termesztették. Miután a görögök és a rómaiak átvették, valósággal belepte Európát. Ma már több faja is honos, viszont mindegyiknek ugyanaz az előnye: a kesernyés íz, amely kiöli a toxinokat a szervezetből.
A saláta leveleiben több ásványi anyag és vitamin is található, amely hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez. Ilyen például a jód, amely elősegíti a pajzsmirigy aktivitását, de kiváló hatással bír a reumás, ízületi betegségekre, a szövetek korai öregedésére, ugyanakkor serkenti a növekedést a gyerekeknél. A magnézium meggátolja az öregedést és a rákos daganatok képződését, valamint befolyásolja az idegrendszer normális működését.
Ezek mellett a salátában megtalálható még az arzén és a foszfor, valamint az A, B, C, D és E vitamin. A levelekben lévő klorofill is jótékony hatású. Este fogyasztva pedig a saláta elűzi a stresszt, és elősegíti a nyugodt alvást. Ugyanakkor afrodiziákumként is hat.
Nagy mennyiségben fogyasztva, kiváló toxinölő. Főként a vastagbélben fejti ki hatását. Erre a célra, salátakúrát is ajánlanak a specialisták, amely abból áll, hogy naponta bő adaggal kell belőle fogyasztani, sok folyadékkal.
Még mire jó a salátakúra? Íme a szakemberek listája:
– fogyásra: étkezés előtt és alatt tanácsos salátát fogyasztani, körítésként, különböző fogások mellé. Ugyanis, ha naponta kb. 500 gramm salátát eszel, szemmel láthatóan fogyni fogsz azért, mert a növény hozzájárul a zsírok lebontásához, illetve szabályozza az étvágyat is;
– a máj tisztítására: fodros és erősebb levelű saláta ajánlott, amelynek íze még keserűbb. 14 napon át fogyassz naponta 2–3 tányér salátát, étkezések előtt, előételként, és máris besegíthetsz a májadnak a működésben;
– a vér tisztítására: zöld salátából készült salátát tanácsolnak, almaecettel és hidegen csapolt olajakkal fűszerezve. Ez a három összetevő ugyanis nemcsak megtisztítja, hanem hígítja is a vért, valamint a koleszterolszintet és a vércukorszintet is szabályozza;
– lassú emésztésre: kb negyedórával az étkezések előtt fogyassz salátát, amelyet megbolondítottál bőven almaecettel és egy pici feketeborssal. Garantált a hatása;
– az idegek hiperérzékenységére: a zöld saláta segít kordában tartani az érzékeket, ezért kimondottan ajánlott az alkoholizmus, kábítószerfüggőség vagy nikotinfüggőség leküzdéséhez;
– székrekedésre: a zöld salátához adj hozzá olívaolajat és a zöldszilva, -barack, -alma vagy egres kicsavart levét. Ezeket kombinálva, olyan „fegyvert” hozol létre, amely kiüríti és kitisztítja a beleket;
– mérgezésekre: kiválóan gyógyítja azokat a betegségeket, amelyeket mérgezés okozott. Nagy mennyiségben fogyasztva a salátát, sok folyadékkal (legyen az sima víz vagy gyógytea), hatékonyan kitakarítja a toxinokat a szervezetből. Egy ilyen jellegű kúra 30 napot kell, hogy tartson, és naponta legkevesebb 250 gramm salátát követel.