Ha sokáig hús nélkül étkezünk, bizony következményei lehetnek a dolognak. A hús ugyanis számos olyan anyagot tartalmaz, melyek szükségesek szervezetünk számára, de pótolhatóak.

A csicseriborsó kissé elfeledett gabonanövényünk, de egyre inkább kezd divattá válni a gasztronómiában, nagy fehérjetartalma miatt, leginkább a vegetáriánusok körében. Jó lenne, hogyha nem csak azok fogyasztanák, akik nem esznek húst, mivel kiváló tápanyagforrás. Ezt bizonyítja az is, hogy három világrészen kb. 10 millió hektáron termesztik, főleg azokban az országokban kedvelik, ahol nehezebben beszerezhető a hús.
Magas a rosttartalma, ezért azoknak is ajánlott, akik székrekedésekkel küzdenek. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenti a vér koleszterin szintjét is. Karotint és E-vitamint tartalmaz. Legújabb kutatások pedig azt bizonyítják, hogy jó hatással van azoknak is, akiknek alvásproblémájuk van, vagy felettébb stresszesek, mivel tartalmazza a szerotonintermelést elősegíti tripofánt. A csicseriborsó nem csak egészséges, hanem jól elkészítve igen ízletes is.
Csicseriborsó pástétom
Könnyű elkészíteni, nem idő- és pénzigényes, kiváló vegetáriánus étel.
Hozzávalók: 1 nagyobb csésze jól megfőzött csicseriborsó, fél csésze pirított szezámmag, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, pár csepp citromlé, 3 újhagyma zöld szára apróra vágva, só.
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük és jól krémesre turmixszoljuk, ha túl sűrű lesz, adagolhatunk még hozzá olívaolajat vagy egy csepp kefirt. Akárcsak a rendes pástétom, három-négy napon keresztül hűtőben tartva eláll. Fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, vacsorára szendvicsekhez.