Sokan küzdenek epeköves betegséggel, és a legnagyobb problémát az okozza, hogy a fájdalom már csak akkor jelentkezik, mikor a kövek akkorára nőnek, hogy gátolják az emésztést. A fájdalom a has jobb felső részén érezhető.
Ha a máj rosszul végzi a méregtelenítő funkcióját, akkor alakulnak ki a koleszterinből és kalciumból álló epekövek. Lehetnek homokszemcse, de akár alma nagyságúak is. A fájdalom általában este étkezés után jelentkezik, de okozhat az epekő puffadást, hasmenést, telítettségérzetet is.
Az epekőben fertőző baktériumok is élősködhetnek, melyek a problémát csak tovább nehezítik. Probiotikumok és erjesztett élelmiszerek fogyasztása által csökkenthetjük a baktériumok megtelepedését, élősködését.
Egy megfelelő gyulladáscsökkentő és tisztító étrenddel természetesen védekezhetünk az epekövek ellen. Részesítsük előnyben az egészséges zsírokat, pl. kókusz, olívaolaj, avokádó tartalmú ételeket. Keressük a szénával táplált tehetnek tejét, mivel ez gazdag Omega 3-ban, D3 és K2 vitaminokban. Ezek a vitaminok szabályozzák a kalcium-anyagcserét és segítenek megakadályozni az epekő kialakulását.
Fogyasszunk szerves savakban gazdag ételeket: almaecetet, kefirt, chombucha-gombát, vörös és savanyú káposztát, citromlevet.
Iktassunk be egy napi rendszeres böjtölési ciklust, ami méregteleníti a májat. Legyen egy 12 órás böjt idő a vacsora és reggeli között. Ha 8-kor befejeztük a vacsorát, akkor 8 óra hosszat ne fogyasszunk semmilyen szilárd ételt, így 4 óra áll rendelkezésünkre, hogy megemésszük az ételt és 8 óra, hogy megtisztuljon a májunk. Majd jöhet reggel a következő étkezés. Idővel beiktathatunk egy 12 vagy 16 órás folyadékböjtöt is. Aki úgy gondolja, hogy epekőgyanús, fogyasszon minél több folyadékot.