KezdőlapÉletmódEgészségSzemészhez ment mert azt hitte szemüvegre van szűksége, ledöbbent, amikor megtudta mi...

Szemészhez ment mert azt hitte szemüvegre van szűksége, ledöbbent, amikor megtudta mi a baja!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A 42 éves Joanne Hill néhány hétig szemfáradtsággal küzdött, és gondolta felkeresi az orvost, hogy szemüveget írjon fel neki. Azonban a rendelőben váratlan dologgal szembesült.

szem-rak

A jobb szemén egy rosszindulatú anyajegyet vettek észre, és rögtön további vizsgálatokra küldték el.

“Semmilyen tünetem nem volt, az egész egy sokként ért, hiszen tudtommal teljesen egészségesen éltem, és sportoltam is eleget. Hogy a pontos diagnózist felállítsák egy speciális vizsgálaton kellett átessek. Borzasztó volt várni az eredményt” – mondta a 42 éves nő.

Joanne szeme alsó sarkában egy furcsa árnyékot vett észre a szakember, majd a diagnózis felállítása után kiderült, hogy a retinán okuláris melanóma alakult ki. A festékes anyajegy akár rosszindulatú is lehet, ezért Joannet újabb vizsgálatokra küldték. Hat hónap múlva a liverpool-i kórházban kimutatták, hogy Joanne szemében az anyajegy rosszindulatú, amely óriási sokként érte, az amúgy egészségesen élő nőt.

A szakemberek szerint az okuláris melanóma leginkább a világos bőrű és hajú, kék, vagy zöld szemű, ötven év feletti embereket érinti inkább. Azonban Joanne esetében egyetlen feltételezés sem volt igaz. Egészen pontosan még nem tudják megállapítani, hogy mi okozza ezt a fajta szemrákot, azonban egy biztos, hogy napozás közben a maximális védelmet kell nyújtsuk a szemeink számára. Ha napszemüveget vásárolunk, mindig az UV-400-as címkével ellátott terméket válasszuk. Ajánlott rendszeres szemvizsgálatra járni, hiszen az idejében felállított diagnózis akár életmentő is lehet.Joanne szemébe egy radioaktív fémkorongot helyeztek be, hogy az elpusztítsa a daganatot. A specialistákból álló csoport azért választotta a kezelés ezen formáját, mert minden más kockáztatta volna Joanne látását.

A korai szakaszban az okuláris melanómának nincsenek tünetei, ezért ajánlott rendszeresen szűrővizsgálatra járni. Ha valaki már homályos látásra panaszkodik, esetleg szokatlan folt, vagy bármilyen más elváltozás jelenik meg a szemén, akkor mindenképp sürgősen forduljon szakemberhez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet