Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A gyömbért a világ összes pontján ismerik, és használják is, hiszen számos pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik. Gyömbért fogyasztanak emésztési problémák, hányinger, étvágytalanság és különböző mozgásszervi problémák leküzdésére is.

gyomber-neveles
A gyömbért egy konzervdobozba is ültetheted!

A gyömbér növény föld alatti szárát, a rizómát fogyaszthatjuk nyersen, szárítva, porrá darálva, teának, ételek ízesítésére, és különböző elixírek elkészítéséhez.

Ha te is imádod a gyömbért, akkor próbáld ki az alábbi módszert. Nagyon egyszerű otthon megtermelni a fogyasztáshoz szükséges mennyiséget. Az első ültetnivaló példányt mindenképp a kereskedelemből kell beszerezni, aztán később már a saját gyömbéredből szaporíthatsz.

Válassz egy olyan gyökeret, melyen jól kifejlett csíraszemek vannak. Egy éjszakára áztasd vízbe a gyömbért, majd tőrd több kisebb darabra, és tedd egy laza szerkezetű földdel megtöltött virágcserépbe vagy bármilyen edénybe. A csíraszemek felfele nézzenek, majd takard be egy réteg földdel a gyökereket. Nem kell megnyomkodni, épp csak lazán álljon a föld a tetején, hogy könnyedén ki tudjon hajtani.

Egy harminc centiméteres cserépbe nyugodtan ültethetsz 3-4 rizómát, a gyömbér szereti, ha viszonylag sűrűn van ültetve. Ezután biztosítsd számára a megfelelő vízellátást, de vigyázz, hogy ne ússzon a vízben. Minden nap öntözd meg, helyezd meleg, de félárnyékos helyre a cserepet.

A gyökereket 3-4 hónap növekedési idő után már elkezdheted szüretelni, azonban a teljes beéréshez 8-10 hónap is szükséges. Csak egy akkorát törj le belőle, amekkorára szükséged van, a többit nyugodtan hagyd nőni.

Ha a levelek teljesen elszáradtak, azt jelenti, hogy a gyömbér beérett. A zöld gyömbérnek nincs olyan erőteljes íze, mint a már kifejlett példánynak.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!