Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Igen, soha nem gondoltam volna, hogy az a barna végű bot, amit kirándulásaink alkalmával hazaviszünk, és vázába pakolunk, majd törölgetjük róla a port, táplálékként is szolgálhat. Egyetlen percig sem fordult meg a fejemben, hogy megkóstoljam. Pedig számos jó hatása van, ha tehetjük, próbáljuk ki.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikmedia.org

A gyékény az egyik legolcsóbb élelmiszerforrás, és igencsak pozitív tulajdonsága az is, hogy egész évben beszerezhető és fogyasztható. Minden évszakban gyűjthetjük. Tavasszal a friss hajtásokat ássuk ki, és használhatjuk megpucolva salátákba, nyersen de megfőzve is.

Nyáron megízlelhetjük, hogy a gyékény kihúzva a földből a szár alsó része fehér és zsenge, aromája pedig akár az uborkáé. Virága, míg zöldes és nem bomlott ki, úgy fogyaszthatjuk akár a főtt kukoricát. Majd mikor megjelent rajta a virágpor, ütögessük le róla, gyűjtsük egy dobozkába, és használhatjuk fűszerezéshez, vagy akár levesek, mártások besűrítéséhez.

Az ősz a gyékény gyökereinek begyűjtésének ideje: sütve és főve is fogyaszthatjuk. Ha enyhébb telünk van, akkor könnyen hozzájuthatunk egy-két friss gyékényhajtáshoz is.

A gyékény bármikor kiváló túlélőeszköz, jó tudni, hogy nyugodtan fogyaszthatjuk, hiszen ehető. Ha viszont tüzet szeretnénk gyújtani, erre is felhasználhatjuk: a fejében levő szösszel könnyedén csiholhatunk tüzet.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!