Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mexikói egérdinnyének is nevezik – a datolyauborka nemcsak úgy néz ki, mint egy mini görögdinnye, hanem tele van értékes antioxidánsokkal, vitaminokkal és növényi rostokkal. Talán még sosem hallottál róla, de igazából egyre népszerűbb a közösségi médiában elsősorban azért, mert nagyon aranyos. Ám ezek az apró gyümölcsök a cukiságnál jóval többet érnek.

A datolyauborka a Melothria scabra nevű, szőlőtőkéhez hasonló növény termése, a mérete pedig nagyjából megegyezik a szőlőszemével. Közép-Amerikában őshonos, 2–3 centiméter nagyságú bogyó, és bár annak hinnénk, nem éppen egy dinnye-uborka hibrid.

A datolyauborkát félkemény, görögdinnyéhez hasonlóan csíkozott héj borítja, de 100%-ban ehető, úgyhogy egészben bekaphatod és szétroppanthatod a szádban, majd engedd, hogy a savanykás uborka-íz bekebelezze az ízlelőbimbóidat.

Miért oly különleges szuperélelem a mexikói datolyauborka?

Apró, de annál egészségesebb. Tömve van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és növényi rostokkal, ugyanakkor kalóriában rendkívül szegény. A benne rejlő tápanyagok hatására csökkenthetők a szív-érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések és a sztrók.

Hogyan termeszthetsz te is datolyauborkát?

Mivel Közép-Amerikából származik, a datolyauborka hasonló éghajlati feltételeket igényel. Sok napsütés és meleg idő kell neki, 10 Celsius fok alatt már nem érzi jól magát. Ennek ellenére, mégis sikeresen nevelhető, ha a körülmények nem is a legideálisabbak.

Ha olyan térségben élsz, ahol a nappalok melegek, de az éjszakák hűvösek, ültesd a datolyauborkát edénybe, ne ki a kertbe. Így éjszakára beviheted az edényt, majd reggel ismét kiteheted a napra. A tőkék remekül elélnek az üvegházakban is.

Azon kívül, hogy a meleget szeretik, nem igényes növények. Bírják a szárazságot, és ellenállók a kártevőkkel szemben is. Szóval bárki termesztheti őket, még az is, aki párhuzamos a kertészkedéssel.

Amennyiben szabadtéren nevelnéd őket, vesd el a magokat abban az időszakban, amikor az uborkát szokták (április-májusban). Akárcsak a többi konyhakerti növény, a datolyauborka is szereti a termékeny, nedves (de nem vizes) talajt. Vetheted előbb edénybe is, aztán mikor elmúlt a fagyás-veszély, ki is ültetheted. Öntözd meg alaposan hetente egy alkalommal, de ha rendkívül meleg van, akkor kétszer is.

Függetlenül attól, hogy hová ültetted, biztosíts számára lugast vagy állványt, amire felfuthat.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!