Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Klaus Iohannis román államfő nem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól.

Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az ortodox egyházzal kötött megállapodást több parlamenti párt – köztük elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – is elítélte, arra hivatkozva, hogy az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen elért a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az ortodox pátriárka és a belügyminiszter által kötött megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot.

Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Szerinte ugyanis sokan úgy értették az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti “úgynevezett megállapodást”, hogy eljött a “lazítás” ideje.

Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben “az ünnepek után temetések lesznek”.

Iohannis közölte: a kormányfővel és több tárcavezetővel tartandó szerdai tanácskozásán az engedmények visszavonására szólítja fel a kormányt, és egy olyan megoldást kér az ortodox húsvét megünneplésére, amely összhangban van a rendkívüli állapot kijárási korlátozásával, a továbbra is érvényes “maradj otthon” elvvel.

A bírálatokra reagálva Marcel Vela belügyminiszter korábban a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján “megrohamozzák” a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra.

Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény. Vela ugyanakkor megköszönte a romániai katolikusoknak és protestánsoknak, hogy fegyelmezetten, visszafogottan ünnepeltek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!