KezdőlapHobby12 dolog, amit soha nem szabad mosogatószerrel tisztítani

12 dolog, amit soha nem szabad mosogatószerrel tisztítani

-

A mosogatószert tulajdonképpen semmi másra nem kellene használni, mint az edények tisztítására, mert több kárt okozhatunk vele, mint hasznot.

Például, ha a kotyogós kávéfőzőt mosogatószerrel tisztítjuk, az lerakódhat az edényben, és megváltoztathatja a kávé ízét. Ha pedig éppen kifogytál a mosogatógépbe való mosogatószerből, gondolod meg kétszer is, mielőtt kézi mosogatószert töltenél a gépbe. Előfordulhat, hogy az egész ház megtelik szappanos vízzel.

Összeállítottunk egy listát 12 dologról, amit soha nem lenne szabad mosogatószerrel tisztítani.

1. A kotyogós kávéfőző

Mosás után maradhat egy kis mosogatószer az edény belsejében, amit nehéz lehet eltávolítani egyetlen öblítéssel. Többször, alaposan át kell mosni ezután, ez pedig tönkreteszi az edény felületét is. Ezenkívül a következő kávénak kellemetlen, szappanos mellékíze lehet.

Az idő múlásával a rendszeres súrolás eltávolítja a kávéból maradt illóolajokat az edény belső faláról, amelyek valójában jobb ízűvé teszik az italt, és ugyanakkor megvédik a felületet a rozsdásodástól.

2. A mosogatógép

A kézi mosogatószer rendkívüli módon felhabzik, ezért károsíthatja a mosogatógépet. Ráadásul egy másik problémával is szembesülhetsz: a rengeteg hab eláraszthatja a konyhát. A gépi mosogatószerek speciálisan kialakított formulát tartalmaznak, ami tökéletesen megtisztítja az edényeket, és sokkal kevésbé habzik, mint a kézi mosogatószer.

3. A mosógép

Akárcsak a mosogatógép esetében, itt is fennáll annak a veszélye, hogy a szappanos, habos víz elönti a házat. A mosógép nem tud mit kezdeni ennyi habbal, és az kifolyik belőle. A több hab még nem jelent tisztább ruhákat, és a kézi mosogatószer különben sem elég nagy teljesítményű ahhoz, hogy tisztára mossa a ruhákat.

4. Az autó

Bár sokak szerint a kézi mosogatószer jó alternatíva lehet az autómosó folyadék helyett, mégsem jó ötlet ezt használni. Ennek több oka is van: a benne lévő erős vegyi anyagok károsíthatják a festéket, és eltávolíthatják a védőviasz réteget is az autóról. Ha pedig megszárad, nyomot hagyhat a felületen, mert nehéz leöblíteni.

5. A hajad

A mosogatószer túlságosan kíméletlen a hajadnak, és eltávolítja a fejbőr összes természetes olajosságát. Ezek az olajok pedig elengedhetetlenül fontosak a szép és egészséges hajhoz. A mosogatószerben lévő só kiszárítja a hajat, így a fejbőr hámlani kezd és bőrirritáció is felléphet. Ráadásul egy másik összetevő, a nátrium-laurét-szulfát, egy dermatitisznek nevezett, gyulladásos bőrbetegséget is okozhat.

6. Ablakok és tükrök

A mosogatószer egészen biztosan eltávolítja a szennyeződéseket az ablakokról, tükrökről és a szemüvegedről is. De nagyon nehéz eltávolítani a csíkokat, foltokat, amiket maga után hagy, ha nem mossuk le megfelelően. Ezért, ha tökéletesen tiszta ablakokat és tükröket szeretnél, használd a klasszikus ablakmosót.

7. Öntöttvas serpenyő

A mosogatószer eltávolítja az olajréteget az edény felületéről. Azt pedig mindenki tudja, hogy éppen ez segíti elő az egyenletes melegedést, és ugyanakkor hozzáad az étel ízéhez is. Próbáld minél ritkábban elmosni, és inkább alkalmazz egy alternatív tisztítási módszert: tegyél sót a még meleg serpenyőbe, és dörzsöld át egy papírtörlővel. Ezután újra kiolajozhatod, ha szeretnéd.

8. Keményfa padló

A mosogatószer használata csak koptatja és felkarcolja a padlót. Ha tökéletesen fényes parkettre vágysz, először porszívózz fel, vagy söpörd össze a nagyobb szennyeződéseket, szemcséket, amik nyomot hagyhatnak. Ezután használj nedves felmosót, és töröld át vele a felületet.

Tanácsos kifejezetten fapadló ápolására készült tisztítószereket használni. Viszont a kézi mosogatószer rendkívül hatékony lehet más felületek, például padlócsempe, linóleum, vagy vinyl tisztítására.

9. Bőr

A bőr meglehetősen kényes anyag, és a mosogatószerben található vegyi anyagok tönkretehetik. Akárcsak az emberi bőrnek, a bőrből készült termékeknek is szükségük van hidratáló krémre, hogy az anyag puha maradjon. Használhatsz mosogatószert például egy bőrcipőn, de inkább kerüld a használatát a vékonyabb bőrruhákon.

10. A kutyád

A mosogatószer nagyon kíméletlen lehet a kutya bőrével és szőrzetével. Ha rendszeresen használod, az állat bőre irritált lesz, és nagyon kiszárad. Az internet tele van házi készítésű kutyasamponok receptjeivel, és ezek gyakran tartalmaznak mosogatószert is, de azt javasoljuk, vásárolj inkább speciálisan erre a célra készült termékeket, amelyekben a megfelelő összetevők vannak, hogy kedvenced bőre egészséges és védett maradhasson.

Ha a saját samponodat használod a kutya fürdetéséhez, kiszáradhat a bőre, mert ezeket a samponokat kifejezetten az emberi szervezet pH-értékét figyelembe véve tervezték. Ugyanez a szabály vonatkozik a macskákra is.

11. A növényeid

A mosogatószer nem pótolhatja a rovarölő szereket, mégpedig 2 okból: túlságosan kíméletlen a növények számára, és a kártevők ellen sem hatékony. Bár az interneten sok házi készítésű növényvédő szerről olvashatsz, mégis az a legjobb, ha igazi rovarölő folyadékot használsz, ami kíméli a növényeket, de a kártevőkre nézve halálos.

12. Zöldségek és gyümölcsök

Soha ne próbáld meg mosogatószerrel megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket, mert a pórusokon bejuthat a szer a belsejükbe, és ez akár emésztési problémákat vagy hányingert is okozhat.

Bónusz tipp: Ne keverd össze a mosogatószert más tisztítószerekkel, például fehérítővel vagy ammóniával

Ezek mindegyike különböző összetevőket tartalmaz, amelyek, ha kölcsönhatásba kerülnek, akár mérgezővé is válhatnak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet