KezdőlapHobby5 hiba, amit sokan elkövetnek a rózsák gondozásában ősszel, ez akár tönkre...

5 hiba, amit sokan elkövetnek a rózsák gondozásában ősszel, ez akár tönkre is teheti a növényeket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A rózsa közkedvelt virág, ami számos kertben ott pompázik. Rengeteg különböző fajtája létezik, így mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. Ha azt szeretnénk, hogy ezek a gyönyörű növények egészségesek legyenek és színpompás virágokat hozzanak, némi extra odafigyelést igényelnek.

A következő 5 alapvető hibát sok kezdő kertész elköveti a rózsák gondozásában ősszel, és ezzel a növények egészségét kockáztatják, sőt, akár az is megtörténhet, hogy a meggyengült növények nem élik túl a telet.

1. Magas nitrogén tartalmú tápszer használata

A nitrogén létfontosságú tápanyag a növények számára, különösen a növekedési (vegetatív) fázisban, emellett a fotoszintézishez is elengedhetetlen. De a többi tápanyaghoz hasonlóan a nitrogénbevitelt is korlátozni kell.

Augusztus végén, szeptemberben a rózsák már a téli pihenés időszakára készülnek, ezért nincs szükségük annyi tápanyagra. Ilyenkor már nem szabad a növényeket nitrogénműtrágyával trágyázni.

Bár ez elősegítené az új hajtások fejlődését, azoknak már nem lenne elég ideje megerősödni a tél előtt, ezért elfagynának, ami gyengíti a növényt és kevésbé ellenállóvá teszi a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.

2. Túlzott öntözés

Ősszel nemcsak a tápszerezéssel, de az öntözéssel is óvatosabbnak kell lennünk. A rózsák ilyenkor már elég erősek ahhoz, hogy hosszabb ideig is kibírják víz nélkül, és mivel ilyenkor már a téli pihenés időszakára készülnek, nincs is szükségük annyi vízre, mint korábban.3. A rágcsálók okozta károk lehetőségének figyelmen kívül hagyása

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem figyelnek oda arra, ami a föld alatt, a gyökerek szintjén történhet. Ősszel a különböző rágcsálók és más kisemlősök, például egerek, vakondok téli búvóhely után kutatva lyukakat áshatnak a földbe a rózsák gyökere köré, különösen akkor, ha valamilyen természetes mulcsot, például fakérget használtunk, amiben kényelmesen elvackolhatnák magukat, ezért erre a veszélyre nem árt odafigyelni.

4. Az elhervadt virágok folyamatos eltávolítása

Ez a lépés a nyár folyamán rendkívül fontos, hogy folyamatos virágzásra ösztönözzük a növényt, ősszel azonban fel kell hagynunk vele, hogy felkészülhessen a téli periódusra.

5. A levelek és egyéb törmelékek otthagyása a rózsák tövében

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy otthagyják a lehullott leveleket és egyéb törmelékeket a rózsák tövében, azzal az indoklással, hogy mindez amúgy is természetes hulladék. Csakhogy ezekben az elhalt növényi részekben számos kórokozó megbújhat és átvészelheti a telet, és a következő tavasszal megbetegíthetik a rózsáinkat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet