KezdőlapHobby6 ok, amiért a monstera adansonii levelei megsárgulhatnak - Ezzel mentheted meg...

6 ok, amiért a monstera adansonii levelei megsárgulhatnak – Ezzel mentheted meg a növényedet!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Monstera adansonii Dél és Közép-Amerikában őshonos növény, amelyet lyukacsos levelei miatt Swiss Cheese Plant-nek (svájci sajt növény) is neveznek. Gondozása és igényei a filodendronokhoz hasonló. A nem megfelelő körülmények vagy gondozás miatt azonban a levelek sárgulni kezdhetnek, és ilyenkor gyors cselekvésre van szükség a növény megmentéséhez.

A sárguló levelek annak a korai jelei, hogy valami komoly baj van a növénnyel, különösen a gyökerekkel. Ez a trópusi növény kellemesen meleg, világos, de nem tűző napos helyen, párás környezetben érzi jól magát, ugyanakkor a talaját mérsékelten nedvesen kell tartani, de nem szabad hagyni, hogy vízben álljon, és időnként tápszerezni kell.

Bár az idősebb levelek elhalása természetes folyamat, a frissebb hajtások sárgulása olyan figyelmeztető jelzés, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A monstera adansonii sárguló leveleinek okai és gyors megoldások a problémákra

1. Helytelen öntözés

A monstera adansonii elég kényes a megfelelő öntözésre, és mind a túl- mind az alulöntözés komoly problémákat okozhat.

A túlzott öntözés eltömíti a gyökereket, és megakadályozza az oxigénellátást az egész növényben. A túlöntözött növény elsősorban arról ismerhető meg, hogy a levelek petyhüdtek, a végeik pedig megbarnulnak.

Az alulöntözés viszont megakadályozza, hogy a gyökerek a talajból tápanyagokat szállítsanak a növény többi részéhez, ami száraz, barna és összesodort végű leveleket eredményez. Ezenkívül a pangó víz a gombáknak és káros organizmusoknak is kedvez, ami fertőzésekhez vezethet.

Megoldások túlöntözés esetén

Azonnal csökkentsd az öntözés mértékét, amíg a növény regenerálódik, és helyezd világos, napos helyre, hogy a felesleges víz elpárologhasson. Ellenőrizd a gyökereket is, rothadás esetén távolítsd el az érintett részeket, és ültesd át a növényt, ha szükséges.

Megoldások alulöntözés esetén

Ahhoz, hogy megállapítsd, ha egy növény vízhiányban szenved, ellenőrizd az ujjaddal a talaj felső pár centiméterét. Ha az száraz és kemény, alulöntözted a növényt. Ebben az esetben azonban ne próbálj meg azzal kompenzálni, hogy hirtelen nagy mennyiségű vizet öntesz rá, hanem fokozatosan növeld a vízmennyiséget öntözéskor. Mély öntözéssel csak akkor próbálkozz, ha a növény nagyjából már regenerálódott. Ekkor öntözd addig a növényt, amíg a víz ki nem folyik a vízelvezető lyukakon, hogy alaposan átnedvesítsd a talajt, vagy merítsd a cserepet egy vízzel teli edénybe, hogy megszívja magát nedvességgel.

2. Helytelen fényviszonyok

A közvetlen napfény vagy az intenzív közvetett fény károsíthatja a leveleket, amik megéghetnek és elsárgulhatnak. A tartós napsütés miatt ugyanakkor a levelek jelentős mennyiségű vizet is veszítenek párologtatással. Ezzel szemben a túl kevés fény a túlzott nedvesség miatt fakó, gyenge leveleket eredményez, a túlöntözéshez hasonlóan. Mivel ez a fajta monstera nem rendelkezik variegációval – vagyis a levelei egyszínűek, nincsenek rajtuk fehér vagy más, a zöldtől eltérő színű foltok, minták – közepes erősségű közvetett fényben is jól érzi magát.

Megoldások

Ha nem kap elég természetes fényt, helyezd közelebb a növényt egy déli vagy nyugati fekvésű ablakhoz, de ne tedd közvetlenül az ablakba, hogy elkerüld a túl erős, közvetlen napsugarakat. Ugyanakkor speciális lámpákat is használhatsz, hogy kompenzáld a természetes fény hiányát (a növénynek napi 8-10 óra fénye van szüksége), különösen télen.

Ha a túl erős fény a probléma, helyezd át a növényt egy kevésbé világos helyre, vagy gondoskodj egy kis árnyékolásról például függönyökkel.

3. Túl sok tápszer használata

Az alapvető makrotápanyagok egyensúlyhiánya is okozhatja a levelek sárgulását. A sárguló lombozat többnyire a túlzott trágyázás miatt következik be. Az érintett gyökerek kevésbé szívják fel a nedvességet, és hajlamosak a betegségekre. Ebben az esetben lelassulhat a növekedés, és az alsó levelek sárgulni kezdenek.

Másrészt a tápanyaghiány is okozhat sárgulást, de ennek más jelei lehetnek. A nitrogén- és káliumhiány az idősebb levelek sárgulásához vezethet, míg a foszforhiány miatt a levelek sötétebbek lehetnek.

Megoldások

Mosd ki a felesleges műtrágyát a talajból vízzel, és alaposan csepegtesd le a vizet, hogy megszabadulj a lerakódott sóktól. Csökkentsd a tápszerezés mértékét, amíg a növény regenerálódik. Átültetés után legalább 4-6 hónapig ne tápszerezd a növényt, hogy megelőzd a talajban a só felhalmozódását.

Alultrágyázás esetén válassz 9-3-6 NPK műtrágyát a talaj nitrogén- és káliumtartalmának növelésére. Használj tápszert körülbelül 8 hetente, hogy rendszeresen biztosítsd a növénynek a szükséges tápanyagokat. Emellett adj a műtrágyához mikrotápanyagokat is, például vas-szulfátot, évente körülbelül 2-3 alkalommal.

4. Hőmérséklet és páratartalom okozta stressz

A monstera adansonii egy trópusi növény, ami meleg körülmények között (15-26 Celsius-fok) és 50% feletti páratartalom mellett fejlődik ideálisan. A 10 Celsius-fok alatti hőmérséklet és az 50% alatti páratartalom lelassítja a növekedést, és a levelek elszíneződéséhez vezethet.

Ugyanakkor a túlzott hőség (35 Celsius-fok felett) sem tesz jót a növénynek, mert ilyenkor csökken a levegő páratartalma, ami szárazzá teszi a leveleket. A túlzott párologtatás miatt a levelek elveszítik a zöld pigmenteket, és elsárgulnak.

Megoldások

Figyelj arra, hogy a növény ne legyen fűtőtestek, vagy légkondicionáló berendezések közvetlen közelében. Télen mindenképpen tartsd a szobában, és gondoskodj megfelelő hőszigetelésről. Nyáron rendszeresen párásíts azzal, hogy vizet permetezel a levelekre. A terráriumban nevelt növények esetében akár napi kétszer is átspriccelheted a leveleket vízzel.

5. Átültetés utáni stressz

A monstera adansonii megszenvedheti az átültetést, különösen akkor, ha nem vesszük kellőképpen figyelembe a talajkeveréket, a cserép illetve a gyökerek méretét és az időjárási viszonyokat átültetés előtt. A nemrégiben átültetett növény akkor is stressznek van kitéve, ha a gyökerek túl sokáig vannak szabadon, vagy túlságosan megmetszettük azokat. Hasonlóképpen, ha az év nem megfelelő időszakában (ősszel és télen) nem megfelelő virágkeverékbe ültetjük át, valószínűbb, hogy megperzselődnek a levelek.

Megoldások

Az átültetési sokk ellen nem sokat tehetsz, de folytatnod kell a növény megfelelő gondozását, hogy regenerálódjon. Öntözz rendszeresen, hogy nedvesen tartsd a talajt, de ne használj tápszert, amíg a növény regenerálódik. Annak érdekében, hogy elkerüld a súlyos átültetési sokkot, cukros vizes oldattal is átitathatod a talajt.

Lehetőleg tavasszal, nyáron vagy kora ősszel ültesd át a növényeidet, hogy minimalizáld az átültetési stresszt.

6. Kártevők és fertőzések

A kártevők és betegségek megjelenése a monstera növényen a túlzott levegő- és talajnedvesség következménye lehet. A gombás fertőzések például a nedves talajról terjedhetnek át a gyökerekre és a szárakra, de bakteriális fertőzések is okozhatják a levelek sárgulását.

Másrészt a kártevők, például a viaszos pajzstetvek, takácsatkafélék és levéltetvek kiszívják a növény nedveit, amitől a levelek deformálódnak és elsárgulnak.

Megoldások

A kártevőket erősebb vízsugárral is lemoshatod a levelek fonákjáról, ugyanakkor rovarölő szappannal vagy neem olajjal is átmoshatod a leveleket. Ha a fertőzés nem múlik el, vágd le az érintett részeket, hogy megakadályozd a terjedését. Szükség esetén ültesd át a növényt.

Le kell vágni a sárguló leveleket?

Gyökérrothadásból vagy átültetési sokkból eredő sárgulás esetén hagyd, hogy a sárguló levelek teljesen elhaljanak, mielőtt levágnád azokat, a növény ugyanis visszaszívja azokból az értékes tápanyagokat.

A probléma megoldásához az első lépés az ok megállapítása, de ne aggódj, ha megteszed a szükséges intézkedéseket, a növény teljesen regenerálódik, és újra élénkzöld színben pompázik majd.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet