KezdőlapHobby7 ok, amiért az orchidea levelei megsárgulhatnak

7 ok, amiért az orchidea levelei megsárgulhatnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A pillekosbor más néven lepkeorchidea (Phalaenopsis) az egyik legkedveltebb orchideafajta, ami egyre több otthonban megtalálható. Ha a növény levelei elkezdenek sárgulni, az még nem feltétlenül ok az aggodalomra. Normális és természetes folyamat, hogy az idősebb levelek megsárgulnak és fokozatosan elhalnak.

Ha azonban a növény legtöbb levele sárga (beleértve a legfrissebbeket is), az azt jelenti, hogy valami baj van. Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek sárgulását, többek között a közvetlen napfény, az alacsony hőmérséklet és a gyökérrothadás.

1. Természetes öregedési folyamat

Gyakran előfordul, hogy a növény szára egy kissé megnyúlik ott, ahol a régebbi levelek lehullottak. Az egészséges növények szárából folyamatosan új gyökerek nőnek ki, amelyek végül egészséges gyökértömeget alkotnak majd.

Ha sárguló leveleket fedezel fel a növény alsó részén, nincs miért aggódon. Ez egy természetes folyamat: a növény megszabadul a régi levelektől, hogy újak fejlődhessenek ki. Ha azonban a növény felső részén található frissebb levelek kezdenek el sárgulni, akkor már valami baj van.

2. Túl sok fény

Az orchidea levelei megéghetnek és megsárgulhatnak, ha közvetlen napfénynek vannak kitéve. Próbáld meg olyan helyre tenni a növényt, ahol elegendő közvetett napfényt kap, de nem érik közvetlenül a napsugarak.

Egy északi vagy nyugati fekvésű ablakpárkány lehet a legmegfelelőbb. Ha a levelek még elég erősnek és feszesnek tűnnek, de sárgulni kezdenek, akkor valószínűleg a túl sok fény miatt kezdtek kifakulni.

3. Nem megfelelő hőmérséklet

Az is fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről. Ennek nappal körülbelül 18-26 Celsius fok körül kell lennie, éjszaka pedig 15-21 fok körül. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a növény levelei sárgulni kezdhetnek. Tartsd távol az orchideát a nyitott ablakoktól, ventilátoroktól vagy légkondicionálóktól, mert a melegebb hőmérsékletet és a viszonylag magas páratartalmat kedveli.

A jégkocka jó megoldás lehet az orchidea számára

4. Öntözési problémák

Ha a levelek ráncosak és erőtlenek, a növény valószínűleg kiszáradt. Ha nem, ellenőrizd a gyökereket. A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet, ami viszont szintén a levelek elsárgulását okozza. Csak akkor öntözd meg a növényt, ha a talaj legfelső rétege (körülbelül 2 és fél centi mélyen) száraz, a gyökerek pedig fehérek.

Győződj meg róla, hogy a cserépben elegendő lyuk van a megfelelő vízelvezetéshez. Ha a gyökérrothadás a probléma, de úgy látod, hogy még vannak egészséges gyökerek, vágd le az elrothadt részeket, és ültesd át a növényt.

Az újraültetés utáni első héten öntözés helyett inkább csak a levelekre permetezz vizet egy szórófejes edénnyel.

A túlöntözés elkerülése érdekében megpróbálhatod azt is, hogy öntözés helyett hetente egyszer három jégkockát adsz a növénynek, így a gyökerek lassan, fokozatosan szívják fel a vizet.

5. Tápanyaghiány

Az orchideáknak a nyár folyamán tápszerre van szükségük, általában minden harmadik-negyedik héten érdemes kifejezetten orchideák számára kifejlesztett tápoldattal megöntözni a növényeket. Ha nem kapnak elegendő nitrogént és magnéziumot, nehezen termelnek klorofillt, és a levelek sárgulni kezdenek.

Ha az orchidea levelei a csúcsok és az oldalak körül sárgulni kezdenek, valószínűleg nitrogén vagy magnézium hiányról lehet szó, vagy akár mindkettőről. A nyár folyamán rendszeresen kell tápoldattal öntözni a növényt, de ősszel és télen, valamint a tavaszi virágzási időszakban abba kell hagyni a tápszerezést.

7 ok, amiért az orchidea levelei megsárgulhatnak
Fotó: 123RF

 

6. Gombás vagy bakteriális betegségek

A sárguló leveleket okozhatja gombás fertőzés, amely a levelek alján lévő sárguló területek formájában kezdődik. Ha a levelek sárgák és kellemetlen szagot érzel, akkor bakteriális vagy gombás fertőzésről lehet szó. Ezt a legtöbb esetben a túlzott öntözés okozza, és ez végül levél-, gyökér- vagy szárrothadáshoz vezethet. A levelek ebben az esetben végül teljesen megfeketednek mindkét oldalukon.

Ha gombás vagy bakteriális fertőzésre gyanakszol, különítsd el az orchideát a többi növénytől, hogy megakadályozd a betegség terjedését. Használj egy steril ollót az érintett részek eltávolításához. Ha gombás fertőzésről van szó, permetezd be a növényt gombaölő szerrel.

7. Kártevő problémák

A takácsatkafélék (Tetranychidae), pajzstetvek (Coccoidea), rojtosszárnyúak (tripszek, hólyagoslábúak Thysanoptera) illetve a viaszos pajzstetvek (Pseudococcoidae) az orchideák leggyakoribb kártevői. Gyorsan szaporodnak és terjednek. Gyakran nehéz észrevenni őket, hacsak nem vizsgáljuk meg őket alaposan nagyítóval, vagy nem nézünk be alaposan a levelek alá. A potenciális kártevő invázió néhány gyakori árulkodó jelei a pókhálós vagy elszíneződött foltok a leveleken.

A takácsatkafélék apró, szabad szemmel még éppen látható (körülbelül fél milliméteres) állatok. A tripszek valamivel nagyobbak az atkáknál, vékony testük és szárnyaik vannak. A viaszos pajzstetvek nőstényeinek testét lágy, fehér viaszszemölcsök vagy sűrű szálakból álló fehér viaszváladék borítja. Egyesével vagy csoportosan telepszenek meg a növényen, főként a szártagok elágazásainál.

A pajzstetvek méretben körülbelül ugyanakkorák, mint a viaszos pajzstetvek, de sötétebbek, kerekebbek, és páncélszerű külső héjuk fényesen csillog. Az egyedeken kialakult fedőpajzsok, ha összeérnek, valóságos kérget képezhetnek a növényen, amelynek színe szürkésfehér, vagy barnás.

Sok kártevőt akár erős vízsugárral is lemoshatsz. De egy nedves ronggyal, papírtörlővel vagy szivaccsal is áttörölgetheted a leveleket. Jelentős fertőzés esetén permetezd be a növényeket neem olajjal vagy rovarölő szappannal. Ezt a legjobb a reggeli órákban elvégezni. 15-30 perc elteltével mosd át a leveleket erős vízsugárral, mielőtt a napsugarak elérnék a növényt. Tartsd távol a fertőzött növényt a többitől, amíg sikerül teljesen megszabadulnod a kártevőktől.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet