KezdőlapHobbyA fantasztikus megoldás, amely segítségével megszabadulhatunk a káposzta tetvektől!

A fantasztikus megoldás, amely segítségével megszabadulhatunk a káposzta tetvektől!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kertészek tudják, milyen fontos gondoskodni a gyümölcsökről és zöldségekről, de különösen ezek védelméről a különféle kártevőkkel szemben. Hogy milyen oldattal szórjuk meg a káposztát, hogy elkerüljük a tetvek elszaporodását, ezt a következőkben áruljuk el!

Milyen típusú tetvek támadhatják meg a káposztát a kertben?

A szürke tetű gyakran előfordul különböző kultúrnövények és vadon élő keresztesvirágú növények esetében, úgy a síkvidéki területeken, mint a tölgyesekben.

Ez a kártevő tojás állapotban telel át, ősszel a nőstények lerakják a káposztalevelek vagy szárára, vagy a levelek fonákjára. Júniusra a bosszantó rovarok már meg is töltik a karfiolt, a repcét vagy más keresztes virágú növényt.

A szürke tetvek a keresztesvirágúak családjába tartozó növényeken fejlődnek ki. Egy év leforgása alatt 16-18 nemzedék is felnő, átlagosan 10-14 napos időtartammal.

A tavaszi és őszi szezonban a hűvösebb idő miatt lassabban, azaz 15-30 nap között fejlődnek ki.

A szürke tetű optimális fejlődési hőmérséklete 18 és 26 C fok között van. Március- április végétől késő őszig támadja meg a keresztesvirágúakat, nagy károkat okozva a zöldségtermesztők körében.„Az invázió évei alatt a kifejlett egyedek és a lárvák hatalmas kolóniákat alkotnak, néha teljesen befedik a leveleket és a hajtásokat, amelyekből kiszívják a sejtnedvet. A támadást követően halványsárga vagy rózsaszín foltok jelennek meg a leveleken, amelyek enyhén becsavarodnak. Ha a káposzta vagy más keresztes virágú zöldségfélék (karfiol, retek stb.) magjait megtámadják, a virágbimbók kékes-rózsaszín színűvé válnak, a virágok pedig elhullanak vagy elszáradnak.”

A megoldás, amely használatával megszabadulhatunk a levéltetvektől

A levéltetvek megjelenésének leküzdésére a szakemberek vetésforgót és a palánták korai ültetését javasolják. Szükséges továbbá a vadon élő keresztesvirágúak elpusztítása, majd mélyszántás a talajban lévő kártevők biológiai tartalékának csökkentése érdekében.

A szakértők azt javasolják, hogy használjuk az alábbi megoldások egyikét a rovarok megjelenésének kémiai leküzdésére:

  • DECIS EXPERT 100 EC – 75ml/ha
  • KARATE ZEON – 0,015% (0,075 l/ha)
  • FURY 10 EC – 0,02%
  • MOSPILAN 20 SG – 0,0125%

A kezelést 10-14 nap múlva meg kell ismételni, ha azt észleljük, hogy a tetvek visszatértek. Annak érdekében, hogy az oldat jobban tapadjon a levelekhez, a szakemberek tanácsa az lenne, hogy a permetező oldathoz keverjünk adalékot (mosogatószert).

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet