KezdőlapHobbyA kertészek szerint ekkor kell leszedni a paradicsomot - sokan elkövetik ezt...

A kertészek szerint ekkor kell leszedni a paradicsomot – sokan elkövetik ezt a hibát!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A legtöbben úgy gondolják, hogy csak a tökéletesen érett paradicsomokat érdemes leszedni a növényről, és bár ez ideálisnak hangzik, valójában mégsem az. A szakértők szerint nem szabad megvárni, amíg a paradicsom teljesen megérik, mielőtt leszednénk.

Ha korábban leszeded a paradicsomot, azzal valójában jót teszel a terméssel és a növénnyel is

Meglepő módon a paradicsom szedésének optimális időpontja az, amikor körülbelül a harmada vagy a fele elérte az ideális, érett színt. Amikor a paradicsom színe zöldről halványpirosra változik, természetes módon leállítja a tápanyagfelvételt. Amint a termés eléri ezt a szakaszt, már gond nélkül képes beérni akkor is, ha leszedjük.

A növény ezen a ponton valójában a legkevésbé sem segíti hozzá a további éréshez, ezért teljesen fölösleges várni a termés betakarításával, sőt, ezzel a már meglévő termésnek és a növénynek is kárt okozhatunk.

Miután leszedtük, a paradicsom gyorsabban és egyenletesebben érik, ha biztosítjuk ehhez a megfelelő körülményeket. A korai szedés másik fontos előnye, hogy minél tovább marad a paradicsom a tőkén, annál nagyobb a kockázata annak, hogy rovarok, vagy betegségek tesznek benne kárt. Minél érettebb a paradicsom, annál csábítóbb a kártevők számára.

A korai szedés ugyanakkor a növény számára is előnyös. Először is, ha leszedjük a félig érett terméseket, az megszabadítja a növényt a ránehezedő súlytól. A nehéz, túlterhelt tőkékben könnyen kárt tehet a szél vagy a kisebb-nagyobb viharok.

De gyakran előfordul, hogy a túlterhelt ágak akár vihar nélkül is letörnek. Ha ez megtörténik, az nemcsak a leszakadó ágakon növő paradicsomokat teszi tönkre, hanem a növény többi részében is kárt tehet.



Ezenkívül, ha túl sok paradicsom nő a tőkén, az túlterhelheti a növényt, és az lelassítja a további virágok és termések megjelenését. Ha azonban leszedjük a félig érett paradicsomokat, azzal a növény rengeteg energiát takaríthat meg, amit egyébként a már érőfélben lévő termésre pazarolt volna, és ezeket az erőforrásokat az új termésre összpontosíthatja.

Hogy érleld tovább a paradicsomot, miután leszedted

Ha a paradicsom egyszer már elkezdett érni, a továbbiakban tulajdonképpen nincs szüksége napfényre. Sőt, a túl sok napsütés felhólyagosíthatja vagy akár meg is repesztheti a termést. A túlérett paradicsom elkezd felhasadni a tőkén, ezért is érdemes korábban leszedni.

Egy dolog biztos: a paradicsom érlelésére a legjobb hely nem egy napos ablakpárkány. Ha a paradicsomot napos ablakpárkányra tesszük, pontosan ugyanazzal a problémával szembesülünk, mintha a száron hagynánk tovább érni. A paradicsom ugyanis így nem érik egyenletesen, és az alja megpuhul, ahogy érintkezik a meleg ablakpárkánnyal.

A paradicsom akkor érik a legjobban, ha viszonylag hűvös, árnyékos helyen tároljuk. Az ideális hőmérséklet az érleléshez körülbelül 15-21 Celsius fok. Ha ennél melegebb van, a paradicsomok megpuhulnak, ha viszont hűvösebb, nem érnek tovább.

A legfontosabb dolog, amiről gondoskodni kell, a levegő megfelelő áramlása, ez ugyanis lehetővé teszi a gyors és egyenletes érést. Ezért jó ötlet egy sütőállványon, sütőrácson érlelni a paradicsomot, így a levegő egyenletesen áramlik körülötte.

Ha nem tudod a lakásban érlelni a paradicsomot, akkor egy hűvös, árnyékos veranda, garázs vagy pajta is megfelelő hely lehet. Amíg a hőmérséklet nem túl magas, a paradicsom egyenletesen fog érni. A lényeg, hogy távol tartsuk a forró, közvetlen napsugaraktól.

Ugyanakkor az sem ideális, ha a hűtőszekrényben tartjuk a paradicsomot, így ugyanis szinte teljesen leáll az érési folyamat. De a hűtőben való tárolás nemcsak az érési folyamatot állítja meg, a termés idővel az ízéből és a tápanyagtartalmából is veszít.

Rövid ideig betehetjük a paradicsomokat a hűtőszekrénybe, ha szeretnénk, hogy egy kicsit lehűljenek, de hosszú távon nem érdemes ott tárolni.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet