KezdőlapHobbyA profi kertészek szerint ezt kell tenni az orchidea szárával, amely már...

A profi kertészek szerint ezt kell tenni az orchidea szárával, amely már elvirágzott!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az orchidea az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható, de a legtöbb orchidea a trópusokon virágzik. Hazánkban két védett faj található, mégpedig a piros sötétkosbor (Nigritella rubra, nigra) és a boldogasszony papucsa (Cypripeidum calceolus).

Világszerte több mint 20 000 orchideafaj létezik. A megfelelő fejlődés érdekében a növényeket olyan helyre kell helyezni, ahol éjszaka hűvösebb a hőmérséklet, mint nappal.

Az orchideák a legnépszerűbb virágok közé tartoznak, de a harmonikus virágzás és fejlődés érdekében bizonyos szempontokat figyelembe kell venni.

Mit tegyünk a virágzás után a megmaradt szárral? Két lehetőség van: ha a szár még zöld és nem sárgul, akkor ne nyúljunk hozzá, mert 2-3 hónap múlva újra virágozhat. Azonban ebben az esetben sokkal kisebb és kevesebb virág lesz.

A második megoldás az, ha a második rügynél visszavágjuk a szárat. A legtöbb szakember azt javasolja, hogy az újravirágzás után vágjuk vissza a szárat teljesen, mert így a növény egy kicsit megpihenhet, és az új gyökerek és levelek képződésére koncentrálhat.

Ha a virágszárat nem vágjuk le, akkor a növény újra virágzásba kezdhet, és mivel a levelek nem kapnak elegendő tápanyagot, akkor szép lassan elhullanak. Éppen ezért a legjobb, hogy a virágszárat az elvirágzás után azonnal vágjuk le, alulról felfelé a második perc felett.

Az ollót előzetesen sterilizáljuk, mert különben megfertőződhet a növény. Miután a szárat visszavágtuk, maximum 5-6 hónap alatt a növény új leveleket és virágokat hoz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet