Tudd meg te is, milyen trendeket kell idén követned a karácsonyi asztal dekorálását és a menüt illetően. Tanuljuk hát meg együtt, hogyan terítsük meg az ünnepi asztalt, milyen díszeket aggassunk a fenyőre, illetve milyen ízletes fogásokkal üdvözöljük idén karácsonykor a szeretteinket! Merthogy igen, kéremszépen, a karácsonynak is van immár divatja…
* Fontos tudnivaló, hogy idén karácsonykor a kézzel készített dekorációk kerülnek előtérbe, természetes jellemzőkkel, aranyozott vonásokkal. A szakértők szerint, a legszebb díszek azok, melyeket szeretteiddel együtt készítesz el, főként ha vannak gyerekeid. Ezért családi programként hétvégéken érdemes karácsonyi dekoráció-készítő műhelyt felütni a nappaliban, és minél több díszt bütykölni Szentestéig. A kicsik odáig lesznek, hogy ők is segédkezhetnek a barkácsolásban, nem beszélve arról, mikor kis kezük munkája felkerül a fenyőfára.
* Amikor az ünnepi asztal megterítésére kerül a sor, igyekezzünk beszerezni hímzett vagy masnis kiegészítőket, kendőket, szalvétákat. Ha nem találunk, a helyzetet megoldhatjuk úgy is, hogy beszerezzük a szalagot, majd házilag felkötözzük akár poharak derekára, csokorra kötve, vagy ezzel kötjük át a szalvettákat, evőeszközöket, fenyőággal dekorálva. Figyeljünk oda a természetes alapanyagokra: fenyőtobozt, fahéjrúdacskákat, szárított narancs-szeleteket, homoktövis vagy vörösáfonya ágacskákat szórva szét az asztalon.
* A karácsonyi asztalról nem hiányozhatnak a gyertyák sem, amelyek lehetőleg fehérek legyenek, akárcsak a poharak – tanácsolják a szakértők. Az idei karácsony-divat ugyanis a hó makulátlan fehérségét, tisztaságát kívánja kihangsúlyozni. Amennyiben nem tartasz otthon matt poharakat, használhatsz kevés vaníliás porcukrot, a „behavazott” effektus érdekében.
* Ami a fogásokat illeti, a specialisták a hagyományos ételek mellett néhány különlegességet is a figyelmünkbe ajánlanak. Főfogásként szolgáljunk fel császárszalonnába tekert disznóhús tallérokat, színes burgonyapürével. A hús ízének a fokozására rozmaring ágacskákat, kevés parmezánt és vörösborst ajánlanak, a krumplipüréhez pedig szükségünk lesz brokkolira, sárgarépára és természetesen a burgonyára. Kellemesebb aroma érdekében, keverjünk a püréhez pár levél frissen tépett bazsalikomot. A tallérokat vörösborral tálaljuk, desszertként pedig szolgáljunk fel lava cake-et, süteményt, melynek a közepében folyékony csokikrém rejtőzik, ribizlivel és porcukorral díszítve.