A gyümölcsfák oltása nagyszerű szaporítási módszer, amivel változatosságot vihetünk a gyümölcsösbe. Az oltás olyan technika, amely során egy fát (az úgynevezett „oltóágat”) egyesítünk egy másik fával (ez a „gyökéralany”), így egyesítve a két különböző fa előnyös tulajdonságait.
A legfontosabb ok, hogy az oltás az egyetlen eljárás, amivel biztosítható, hogy egy adott fafajta szaporításkor teljesen megegyezzen az „elődjével”, de akkor is alkalmazható, ha azt szeretnénk, hogy egy adott gyümölcsfa jobb minőségű termést hozzon.
Olvasd el ezt is: Egy anya levele felnőtt gyerekéhez, amit mindenkinek el kellene olvasnia: „Bocsáss meg, hogy már nem lehetek számodra az, aki egykor voltam”
A gyökéralany stabilitást és alkalmazkodóképességet biztosít a különböző talajtípusokhoz és termesztési körülményekhez, míg az a fa, amiről az oltóág származik, a kívánt minőségű gyümölcsöt biztosítja.
Az oltás során általában a kiindulási fajtából levágnak egy ágdarabot vagy oltványt, és azt a gyökérfához erősítik. Számos oltási technika létezik, mint például a szemzés, a héj alá oltás, stb.
Mindegyik technikának megvannak a maga előnyei és az alkalmazás megfelelő időpontjai. Az oltást általában tavasz elejétől a nyár beköszöntéig végzik, de van olyan technika, például az alvószemzés, amivel ősz elején is próbálkozhatunk.
» A nő arra kéri felnőtt lányát, hogy fizesse a lakbér és a számlák felét – a lánya frappáns választ adott
» Ha igazán elégedett akarsz lenni az életben, mondj búcsút ennek a 11 viselkedésnek
» A nő talált egy üzenetet a férje zsebében a férfi temetésén, ami megváltoztatta az életét
» A híres orvos figyelmeztet: „Minden ember, akinek rossz gondolatai vannak, fizetni fog. A gyűlölet a lét rákja”
A szükséges idő az alkalmazott oltványtípustól függ. Általánosságban elmondható, hogy minél több oltvány van, vagy minél nagyobb az oltvány, annál hosszabb időre van szüksége a gyógyuláshoz és a növekedéshez.
Azok az oltványok, amelyek csak egyetlen ágból állnak, és egy meglévő fára vannak ráoltva, másfél-két hét alatt gyógyulnak be és válnak a fa részévé. Ettől kezdve az ág normálisan növekszik, és az oltóág típusának megfelelő virágokra és gyümölcsökre számíthatunk.
A nagyobb méretű oltványok esetében azonban hosszabb ideig tart a folyamat, akár 3-6 hetet is igénybe vehet. Ebben az esetben a következő évben számíthatunk a kívánt gyümölcsök megjelenésére.
Oltáskor mindig figyeljünk arra, hogy a metszőolló éles legyen, és az oltás helyét szorosan rögzítsük.
Az oltás lehet fás, illetve zöld oltás. A fás oltás esetében az oltóágat késő ősszel, télen és kora tavasszal vághatjuk le, amikor a fa nyugalmi állapotban van. Ezek az ágak az előző tavaszi növekedésből származnak, és több hónap vagy egy év állt a rendelkezésükre, hogy fejlődjenek. Kevésbé rugalmasak, de szívósak.
A zöld oltás esetében az oltóágat csak tavasszal lehet szedni, mivel ezek a szezon új hajtásai. Ezek az oltóágak rugalmasabbak, és általában gyorsabban fejlődésnek indulnak, de nem olyan erősek.