KezdőlapHobbyEz történik, ha egész éjszaka tölteni hagyod a telefonodat

Ez történik, ha egész éjszaka tölteni hagyod a telefonodat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Sok mítosz kering arról, hogy kell helyesen tölteni az okostelefonokat. Ezeknek egy része igaz, más részük viszont nem. Ha például az a szokásod, hogy éjszakára töltőn hagyod a telefont, nem árt, ha szem előtt tartasz néhány dolgot.

Sokat hangoztatták már, hogy ha éjszakára töltőn hagyod a telefonodat, az problémát jelenthet, csökkentheti az akkumulátor kapacitását. Nos, lássuk, mi az igazság.

Ha éjszaka töltöd a telefonodat, körülbelül 6-8 órát töltődik, attól függően, hogy mennyit alszol. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos ponton az akkumulátor teljesen feltelik, és ezután már fölöslegesen marad a töltőn a telefon.

Mit kell tudnod, ha éjszaka töltöd a telefonodat

A régi akkumulátorok még nem voltak olyan kifinomultak, mint a mostaniak. Hosszú órákba telt, amíg teljesen feltöltődtek. Ez azonban megváltozott, a mai okostelefonoknak már sokkal jobb az akkumulátora.

A Business Insider szerint nem kell tartanunk a túltöltéstől.

„Ha töltőn hagyod éjszakára a telefonodat, az nem csökkenti az akkumulátor kapacitását. Minden a töltési ciklus számtól függ, attól, hogy használod az akkumulátort, mennyire dolgoztatod meg” – mondja egy szakértő, Kyle Wiens.

Minden akku meghatározott töltési ciklus számmal rendelkezik – ez jelzi, hogy az alkatrésznek mennyi „ideig” kell teljesítmény csökkenés nélkül ellátnia a feladatát. Ez az érték viszont nem összekeverendő a valós töltések számával, ugyanis egy ciklus több alkalomból is összeadódhat, ha nem minden esetben töltöd 100%-ig a telefonodat.

Wiens szerint ma a legtöbb okostelefon-akkumulátor körülbelül 400 töltési ciklust bír ki, ami körülbelül másfél-két évet jelent élettartamban.

„Ha az akkumulátorok kapacitásának csökkenéséről beszélünk, meg kell értenünk, hogy a telefonok akkumulátorai folyamatosan romlanak. Ha éjszakára töltőn hagyod a telefonodat, az nem sokat változtat ezen a helyzeten. Az okostelefonok ugyanis valóban „okosak”. Minden készülékben megtalálható egy chip, ami leállítja a töltést a 100% elérésekor. Ez pedig azt jelenti, hogy ha megbízható forgalmazótól vásároltuk a készüléket, az éjszakai töltés nem kellene, hogy problémát jelentsen.”

Tehát az éjszakai töltés nem befolyásolja az akkumulátor élettartamát. Felvetődik azonban egy másik probléma, mégpedig a túlmelegedés.

Ahogy arra az Apple is figyelmeztet saját weboldalán, a manapság használt, lítiumos akkumulátorok szélsőséges hőmérsékleti viszonyok hatására károsodhatnak, erre azonban mindig figyelnünk kell, nem csak éjszakai töltés esetén.

Mindenesetre jobb, ha nem hagyjuk egész éjszaka töltőn a telefont.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet