KezdőlapHobbyEzeket a növényeket kell beköltöztetni a lakásba novemberben - így gondoskodj róluk...

Ezeket a növényeket kell beköltöztetni a lakásba novemberben – így gondoskodj róluk a tél folyamán!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hőmérséklet csökkenésével és az első fagyok beálltával a kerti növények egy részét be kell költöztetni a lakásba. De fontos tudni, hogy a különböző fajtáknak különböző igényeik vannak – míg egyesek áttelelnek a cserépben, másokat el kell távolítani a földből, és csupasz gyökérként, vagy gumóként átteleltetni. Tavasszal aztán újra kiültethetjük őket a szabadba, ahol fejlődésnek indulnak.

Általánosságban elmondható, hogy fontos odafigyelni a növények akklimatizálódására. A kültéri környezethez szokott virágoknak bizonyos időre van szükségük ahhoz, hogy megszokják a benti környezetet. Ebből a szempontból jó, ha a fényviszonyokat fokozatosan változtatjuk meg.

Ilyen körülmények között a növények jobban alkalmazkodnak. Ellenőrizd a virágokat a kártevők szempontjából is, és ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem, de óvakodj a túlöntözéstől, a növényeknek ugyanis télen kevesebb vízre van szükségük, mint nyáron.

Mi a teendő az egyes kerti növényekkel novemberben

Dália

A dáliákat be kell költöztetni a melegbe, amint megérkeznek az első fagyok. Ellenkező esetben a virággumók elhalását kockáztatjuk. A tapasztalt kertészek szerint a kiásott gumókat néhány hétig hagyni kell száradni, majd száraz, fagytól mentes helyen átteleltetni.

Citrusfélék

A citrusféléknek mindenképpen védelemre van szükségük a kinti hideg ellen, különösen akkor, ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is bőségesen teremjenek. A különböző citrusfélék szívóssága és hidegtűrése eltérő lehet.

A citrom például nem bírja a -3 Celsius-fok alatti hőmérsékleteket. Ezért érdemes ebben az időszakban figyelemmel kísérni a hőmérsékletingadozásokat, és még idejében cselekedni, nehogy az őszi fagyok kárt tegyenek a citromfában.Canna indica vagy rózsanád

A rózsanád (Canna indica) az egyszikűek osztályának gyömbérvirágúak rendjébe, ezen belül a kannafélék családjába tartozó faj. Egyéb nevei: kánna, kanna. Mivel trópusi növényről van szó, ami rendkívül érzékeny a hidegre, fokozottan oda kell figyelni a hőmérsékletingadozásra.

Ahhoz, hogy megvédjük a növényeket, érdemes egy réteg mulccsal betakarni a talajt. Ez nem csak megvédi a növényeket, hanem biztosítja számukra a növekedéshez szükséges tápanyagokat is.

Begónia

A begónia ősszel és télen fokozott védelemre szorul. Amikor a levelek novemberben sárgulni kezdenek, vissza kell vágni a szárakat körülbelül 5 cm-re. Ezután a gumókat ki kell ásni a földből, még az első fagyok előtt, hagyni kell szobahőmérsékleten megszáradni, majd papírzacskókban vagy egy jól szellőző tálon tárolni azokat. A legtöbb tapasztalt kertész szerint a gumókat hűvös, sötét helyen kell tárolni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet