KezdőlapHobbyEzeket a növényeket kell ősszel a fóliaházba ültetni, hogy tavasszal puha és...

Ezeket a növényeket kell ősszel a fóliaházba ültetni, hogy tavasszal puha és termékeny talajt kapj!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Amint beköszönt az ősz, és betakarították a kertjükből az utolsó terméseket is, a vérbeli kertészek gondolata máris a jövő tavaszi ültetések felé repülnek.

Az idei eredmények alapján sokan mérlegelnek, mibe érdemes jövőben energiát fektetniük, de ahhoz, hogy a következő szezon is sikerrel záruljon, már most télen meg kell tenni néhány apró lépést.

A tapasztalt gazdák tudják, mi a titka a tavaszi puha, kipihent és egészséges termőföldnek. Azt állítják, csak úgy lesz gazdag a jövői termés, ha megfelelően előkészítjük számára a talajt.

Ez nem jelent mást, mint olyan növények termesztését, melyek maradványai tavasszal értékes táplálékkal dúsítják a földet, amibe kedvenc palántáinkat ültetjük majd.

Az egyik ilyen sziderát növény a zabkiváló gombaölő hatással rendelkezik, és a makroelemek nagyfokú felhalmozódása jellemzi. A zab ültetése akkor is helyes döntés, ha már láthatóan beköltözött a fuzárium az üvegházban. Ez az intézkedés csökkenti a talajban maradó kórokozók számát.

Egy másik növény, amely jól előkészíti a talajt a következő zöldhagyma-, paradicsom– és uborkatermés számára, a mustár. A sok kertész által kedvelt mustár jól használható az üvegházban is, csupán arra kell vigyáznod, hogy ha meghonosítod, ne használj trágyát, mert az vonzani fogja a kártevőket.

A hajdina is remek talajelőkészítő, főleg ha retket, rukkolát vagy káposztaféléket tervezel ültetni majd tavasszal. Ezeket a növényeket ugyanis imádják a bolhák – ha egyszer megtámadják a veteményest, a földdel teszik egyenlővé, amennyiben nem intézkedsz.

A hajdina egyik erőssége, hogy sosem betegszik meg. Ráadásul olyan speciális anyagokat bocsát ki a talajba, amelyek segítenek a foszfort a növények számára felvehető formába alakítani, így azok ellenállóbbakká válnak a kártevőkkel szemben.

A sziderátok egyébként olyan növények, amelyeket a mezőgazdaságban a talajminőség javítása és a talajerózió megelőzése érdekében ősidők óta termesztenek. A növényeket a főnövények közé vetik, és köztes kultúráknak is nevezik őket.

A sziderátok gyorsan nőnek és erős gyökérzettel rendelkeznek, ami segít a talaj megtartásában és a talaj szerkezetének javításában azáltal, hogy szerves anyagot ad a talajhoz. A fent említettek mellett kiváló talajelőkészítő például a lucerna, a vörös lóhere vagy a rozs.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet