KezdőlapHobbyEzeket a zöldségeket ültesd el októberben - A kertész szerint ezek a...

Ezeket a zöldségeket ültesd el októberben – A kertész szerint ezek a növények bírják a hideget!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Hamarosan itt az október, de ez még nem azt jelenti, hogy szünetet kellene tartanunk a kertészkedésben, sőt, meglepő, milyen sok zöldségfélét ültethetünk el ilyenkor.

A különböző betakarítási időpontú növények kiválasztása különösen fontos a tél közeledtével. Kora ősszel még bőven van miből válogatni, a legfontosabb, hogy kihasználjuk a természetes fény minden egyes értékes percét, és például olyan gyökérzöldségeket vagy hagymás növényeket válasszunk, amik lassan fejlődik ki a föld alatt, illetve amik kifejezetten jól viselik a hideget.

Ugyanakkor ebben az időszakban már fel kell készülnünk a fagyokra, valamint figyelnünk kell az időjárási viszonyokra, és szükség esetén védelmet kell nyújtanunk a növényeknek.

Milyen zöldségeket érdemes elültetni októberben

Gyökérzöldségek

Ebben a hónapban ültethetünk például céklát, retket, sárgarépát, paszternákot és fehérrépát is, mindezeket magról.

Ha szeretnéd egy kissé színesebbé tenni a választékot, próbálkozhatsz például sárga céklával (Detroit Golden), de a hagyományos vörös céklák közül is választhatsz (Bull’s Blood), vagy adhatsz egy esélyt egy különleges, csíkos változatnak is (Chioggia). De a retek és a répafajták között is számtalan különböző színűt találsz, amikkel kísérletezhetsz.

Káposztafélék és leveles zöldségek

A fejes saláta, a spenót és a mángold ebben a hónapban szintén ültethetők akár magról, akár palántáról.

De a káposztafélék is jó lehetőségek, köztük például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a kelkáposzta, a karalábé és a karfiol. Ezeket érdemes inkább palántáról ültetni, a kelkáposzta kivételével, amit magról is ültethetünk.

A karfiol kifejezetten szívós növény, ami jól viseli a hideget, és nedves, termékeny talajra van szüksége. Ugyanakkor az is fontos, hogy elegendő fényt kapjon, ahhoz, hogy kifejlődhessenek a levélrétegek, amelyek megvédik a rózsákat, amiket egyébként könnyen megégetnének a napsugarak.

Hagymafélék

A hagymafélék (Allium) családjába tartozik többek között a vöröshagyma, a lilahagyma, a póréhagyma, a fokhagyma és a metélőhagyma is. Amellett, hogy a legtöbb ételt nem tudnánk elképzelni nélkülük, a hagymafélék ráadásul a kártevőket is segítenek távol tartani a kertben.

Borsó

Szintén októberben ültethetünk zöldborsót vagy cukorborsót is magról. Fontos, hogy megfelelő támasztékot biztosítsunk ezeknek a növényeknek, amikre felfuthatnak, és gyakran takarítsuk be a beérett borsót, hogy további termésre ösztönözzük a növényeket.

Articsóka

Az articsóka magas termetű, évelő növény, ami akár 120 cm magasra is megnőhet. Az októberben elültetett articsóka termését – lényegében virágbimbóját – kora tavasszal takaríthatjuk be.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet