KezdőlapHobbyEzzel a módszerrel szabadulhatsz meg az egyik legelterjedtebb gyomnövénytől

Ezzel a módszerrel szabadulhatsz meg az egyik legelterjedtebb gyomnövénytől

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A mezei aszat (Cirsium arvense) az egyik legközismertebb gyomnövény, viszont gyógynövény is egyben. Virágai szépek, mutatósak, de mivel eléggé invazív, a kertészek és zöldségtermesztők egyik nagy ellensége.

A jótékony hatású növény valójában egy gyom, amely tönkreteheti a kertünket! Az ország szinte minden szegletében találkozunk vele, lándzsa alakú leveleinek szélén éles tövisek vannak, ezért nehezen irtható kézzel.

A nyári és őszi hónapokban rózsaszínes-lila virágainak köszönhetően könnyen felismerhető. Mivel nagyon invazív, jelentős károkat okozhat a termésben.

Gyorsan terjed, erős gyökerei vannak, amelyeken keresztül nagy mennyiségben vonja ki a tápanyagokat a talajból, és gyakran alakul ki rezisztencia bizonyos típusú gyomirtó szerekkel szemben.

Mégis hogyan lehet megküzdeni vele?

Bár számos vegyi termék kapható a kereskedelemben, a szakértők szerint a természetes megoldások közül is választhatunk nyugodtan. Hatékony lehet az ecetsav vagy az asztali ecet, de nagyon óvatosan kell alkalmazni, mert befolyásolhatja a védeni kívánt növények fejlődését is.

A másik hatékony gyomirtó a , szórjuk meg vele, és kiszárítja a gyökereit, majd elpusztul. Egyes illóolajok, például a borsmenta, a kakukkfű vagy az oreganó gyomirtó tulajdonságokkal is rendelkezhetnek.

A “bio” feliratú vagy természetes összetevőkből készült gyomirtó szerek enyhébb hatásúak lehetnek, mint azok, amelyek vegyszereket tartalmaznak, ezért többször kell alkalmazni a kívánt eredmény eléréséhez.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet