A paradicsom az egyik legközkedveltebb nyári zöldségünk, feta sajttal, olívaolajjal és friss bazsalikommal tökéletes ebéd lehet a nyári kánikulában. Valljuk be, hogy a nagykereskedelemben kapható zöldségeknek köze sincs ahhoz a lédús paradicsomhoz, amit a saját kertünkben termelünk.
Ha van egy kis területünk, mindenképp termesszünk otthon paradicsomot, nem fogjuk megbánni.
Annak érdekében, hogy nagy és lédús paradicsomaink legyenek, a tapasztalt kertészek az aszpirint ajánlják. A közismert gyógyszer acetilszalicilsavat tartalmaz, viszont vízben oldva szalicilsavat és ecetsavat termel.
A Nemzetközi Kertészeti Társaság tanulmánya szerint a paradicsom szalicilsavval történő permetezése pozitív hatással van a gyümölcsök növekedésére.
Az aszpirin aktiválja a paradicsom védekezési mechanizmusát, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lesznek érzékenyek bizonyos gombákra és kártevőkre, és különböző betegségekre.
A paradicsomot gyakran tartják kényes növénynek, ami a körülmények legkisebb megváltozására is meginog. Bár ez talán túlzás, a paradicsom a hőmérséklet vagy a vízszint változása miatt igen gyakran stresszel szembesül.
Tanulmányok bebizonyították, hogy az acetilszalicilsav és a szalicilsav növelte a növények hő-, hideg- és szárazságstresszel szembeni tűrőképességét.
Tegyünk körülbelül 500 mg aszpirint 4,5 liter vízbe, és havonta kétszer permetezzük az oldattal a növényeket. Az eredmény nagyon hamar láthatóvá válik, a paradicsom sokkal nagyobb, lédúsabb és édesebb lesz.
A paradicsom mifelénk nyár közepétől ősz elejéig érik szabadföldön, éppen ezért, fogyasszunk nyáron, szezonban belőle minél többet.
Felejtsük el a januári paradicsomot, hiszen, amit a nagykereskedelemben lehet kapni, egészen biztosan fóliaházban terem. Ezeknek soha nem lesz olyan vitamin és ásványianyag tartalma, mint, amit a nap érlelt.