KezdőlapHobbyEzzel permetezd a szobanövényeket, hogy megszabadulj a levéltetvektől!

Ezzel permetezd a szobanövényeket, hogy megszabadulj a levéltetvektől!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A levéltetvek apró rovarok, amelyek kiszívják a nedvet a növények leveleiből. Ha megtámadják a növényeket, a neem olaj és a kovaföld a legjobb természetes megoldások közé tartoznak, de a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni a fertőzést.

Hogy lehet felismerni a levéltetveket

A levéltetvek (Aphidoidea) apró, élősködő rovarok, amik a növény nedveivel táplálkoznak. Általában élénk citromzöld színűek, de néha fekete, barna, rózsaszín vagy sárga színűek is lehetnek. Egyetlen levéltetvet nehéz lehet szabad szemmel azonosítani apró méretük miatt, de általában csoportosan jelennek meg a növényeken.

A levéltetveket a friss, zöld levelek vonzzák, ezért kedvenceik a túltápozott szobanövények. Ugyanakkor hajlamosak olyan növényeket is megtámadni, amik valamilyen okból legyengültek – például túlöntözés vagy alulöntözés, fény, hőmérséklet vagy átültetés okozta stressz miatt.

A levéltetvek megjelenésének első jele általában a levelek összesodródása, sárgulása, de amennyiben a növénynek vannak virágai és termései, azok is deformáltak lehetnek.

A levéltetvek gyakran észrevétlenek maradnak, mivel szeretnek elrejtőzni és a levelek fonákján rakják le a petéiket, ezért alaposan ellenőrizni kell a növény kevésbé szem előtt lévő részeit is. Egy másik egyértelmű jel, ami a levéltetvek jelenlétére utalhat, a hangyák megjelenése. A hangyák ugyanis imádják az általuk kiválasztott, mézharmat nevű, cukros váladékot.

Hogy lehet megszabadulni a levéltetvektől

Ha a levéltetvek egyszer elszaporodnak a növényen, nehéz lehet tőlük megszabadulni. A jó hír azonban az, hogy viszonylag lassan szaporodnak, ezért, ha időben felismerjük a fertőzést, könnyebben segíthetünk az érintett növényen.

Bármilyen módszert is alkalmazunk, fontos, hogy naponta ellenőrizzük a fertőzés mértékét, és távol tartsuk a fertőzött növényeket az egészségesektől.

Az érintett levelek eltávolítása

Ha még idejében észrevesszük a bajt, és csak néhány példányt találunk a leveleken, a fertőzött levelek eltávolításával megoldatjuk a problémát. Ha a levéltetvek már elkezdtek csoportosulni a növény bizonyos részen, előfordulhat, hogy több levelet, vagy akár a szár egy teljes részét is vissza kell vágunk, ahogy akkor is, ha más, természetes módszerek nem működnek.

Házi készítésű neem olajos permet

A neem olaj az egyik legjobb természetes módszer, hogy megszabaduljunk a kártevőktől. A saját neem olaj spray elkészítéséhez keverj össze 1-2 evőkanál neem olajat 1-2 evőkanál enyhe mosogatószerrel és körülbelül 3 és fél liter meleg vízzel, majd töltsd ezt a keveréket egy szórófejes flakonba. Alaposan rázd fel a palackot, és hetente egyszer, a kora reggeli vagy esti órákban permetezd be vele a növényeket. Védőkesztyűt viselve óvatosan dörzsöld bele a keveréket a levelekbe és a szárakba is.

Kovaföld

Egy másik organikus módszer a levéltetvektől való megszabadulásra a kovaföld használata. Ez a fehér por apró vízi növények és élőlények – kovamoszatok – megkövesedett maradványaiból áll. Könnyen alkalmazható és rendkívül hatékony.

Először óvatosan mosd le a növény leveleit a zuhanyzóban, a konyhai mosogatóban vagy akár egy locsolócsővel. Ezzel egyrészt lemoshatod a levéltetvek egy részét, másrészt jobb tapadási felületet biztosítasz a kovaföldnek. Lehetőleg fordítsd oldalra a cserepet, miközben a vízsugárral lemosod a leveleket, hogy ne áztasd át túlságosan a földet.

Ezután szórd be a leveleket és a földet kovafölddel, és próbáld meg minél nagyobb részen befedni vele a növényt. Egy tiszta ecsettel óvatosan vidd fel a kovaföldet a nehezebben elérhető részekre is. Ismételd meg ezt a folyamatot két-három naponta körülbelül egy hétig. Ha sikerül megfékezni a fertőzést, folytathatod a növény gondozását a megszokott módon.

Kémiai rovarölő szerek

Bár a természetes módszerek a legjobbak, amik nem tesznek kárt a növényben, és a háziállatokra sem veszélyesek, ezek sajnos nem mindig hatásosak, és súlyos fertőzés esetén komolyabb rovarölő szerekre lehet szükség.

A legjobb a rovarölő szappanok használata, mivel ezek gyorsan hatnak, és szinte minden kártevőt képesek elpusztítani. Kövesd a flakonon található utasításokat, vagy permetezd be az egész növényt, beleértve a levelek alsó részét is, hetente néhányszor kora reggel vagy este, hogy ne érje közvetlen napfény a leveleket.

Ha a levéltetvek már nagyon elszaporodtak a növény bizonyos részein, legjobb, ha eltávolítjuk azokat egy fertőtlenített metszőollóval.

Hogy lehet megelőzni a levéltetvek visszatérését

A levéltetveket vonzzák a túltápozott, ugyanakkor a legyengült, túlöntözött vagy éppen alulöntözött növények, ezért a megfelelő és következetes gondoskodás kulcsfontosságú a kártevők távoltartásához. A puha, petyhüdt levelek és az átázott talaj általában túlöntözésre, míg a száraz, ropogós levelek és a száraz talaj alulöntözésre utalnak. Ugyanakkor más stressz forrásokat is kerülni kell – lehetőleg ne mozgasd sokat a növényeket, és ne tartsd azokat huzatos helyen.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet