Ki ne szeretné a jó bort?! A magyarok nemcsak a bor iránti étvágyukról híresek, hanem a szőlőtermésükről is, amelyet a kertészek nagy odaadással gondoznak. Kevesen tudják azonban, hogy létezik egy ásványi műtrágya, amelyet a szőlőre szórnak, hogy a termés gazdagabb és zamatosabb legyen.
A szőlőtermesztés nem kicsi feladat, és nagy bátorság is kell hozzá, mivel számos betegségre hajlamos, nem szereti a nedvességet vagy a szárazságot, és időben meg kell metszeni a hajtásokat.
A szőlőültetvényeket ráadásul mindig tisztán kell tartani a gyomoktól, hogy ne nedvesítsék a talajt, ami egyébként számos betegség okozója lehet. Ezért sokan kétszer is meggondolják, hogy foglalkozzanak-e vele, vagy inkább biztonsági játékot játsszanak.
Aki viszont vállalja a kockázatot, és megfelelően gondoskodik a szőlőséről, a tőkék kamatostól megtérítik az erőfeszítéseit.
Létezik egy csodamódszer, mely garantálja a sikert úgy a tapasztalt, mint a kezdő szőlőkertészek esetében, méghozzá úgy, hogy segít nekik megszabadulni a szőlőjüket pusztító nyavalyák többségétől.
Megállítja és megakadályozza a szőlő peronoszpóra nevű betegséget (a levelek felhólyagosodását), amely egy rendkívül veszélyes kór, amit a 19. században hoztak át Észak-Amerikából. A betegség által okozott károk szörnyűek, és hatalmas pusztítást tud okozni.
De bármennyire is csoda legyen a szer, nem mindegy, mikor és milyen arányban keverjük össze a hozzávalóit.
Az egyik legfontosabb szempont, amire figyelnünk kell, hogy ne késsük le a szőlő rügyfakadásának pillanatát, mert ez a legkedvezőbb időszak a gazdag termés szempontjából.
A másik létfontosságú tudnivaló, hogy pontosan 2 evőkanál ásványi műtrágyát 10 evőkanál vízben kell feloldanunk, az oldatot pedig a szőlőre permeteznünk.
És hogy melyik ásványi műtrágyáról van szó? A Nitrophoska nevű szőlőtápszerről, mely nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag, ezáltal egy védőburkot képez a kényes szőlő körül, megóvva azt a pusztító betegségektől.
A szőlőnek ezzel való kezelése minden bizonnyal növeli a terméshozamot és jobb ízűvé teszi a szemeket. A bor a lehető legtisztább színű és édes lesz.