KezdőlapHobbyHogyan gondozzuk és virágoztassuk az orchideát?

Hogyan gondozzuk és virágoztassuk az orchideát?

-

Az utcán végigsétálva szinte nem találkozunk olyan ablakkal, ahonnan ne nézne szembe velünk egy-két orchidea. Mondhatni már-már nálunk is tucatvirággá változott. A muskátlik helyét télen az orchideák veszik át. Természetesen ez utóbbiak a belső ablakpárkányon foglalnak helyet.

Forrás: Wikimedia.org
Forrás: Wikimedia.org

Az orchideával azonban foglalkozni kell. Így attól a perctől kezdve, hogy megkaptuk, nem árt használati utasításokat és jótanácsokat olvasgatni.

Figyelnünk kell arra, hogy hol tartjuk, mennyi fényt, tápanyagot és vizet adunk számára. Egy eléggé igényes növénnyel van dolgunk.

Ha orchideát vásárolunk, először tudjuk meg pontosan, hogy melyik fajtához tartozik, és járjunk utána a környezeti igényeinek.

Két alapvető feltételnek kell eleget tennünk mindenképpen: sok fény és magas páratartalom szükséges a növénynek. Sok fényt igényel, ezért napos ablakban helyezzük el. Fokozatosan szoktassuk hozzá a napsütéshez, kezdetben takarhatjuk más növényekkel. Az orchidea imádja a napot, hozzászoktatva tűző napon virágzik.

Igényli a magas páratartalmat. A cserepek alá helyezett kavicsos réteg biztosítja, hogy állandó vízellátásról gondoskodjunk, azonban mégis meg tudjuk védeni a gyökereket az rothadástól. Az öntözéshez használjunk olyan vizet, melynek alacsony a mésztartalma, hiszen ez károsítja a gyökereket. Legjobb, ha esővizet használunk, vagy felforralt és lehűtött csapvizet.

Az orchideákat 2-3 évente át kell ültetni speciális orchidea közegbe, és lehetőleg áttetsző műanyag cserépbe, hogy a léggyökerei megfelelően fejlődni tudjanak.

Rendszeresen el kell látni táppal az orchideákat, télen ritkábban, nyáron pedig minden második öntözéskor tegyünk a vizébe nitrogént, foszfort és káliumot tartalmazó tápoldatot.

Ha azt szeretnénk, hogy újra virágozzon az orchideánk, elvirágzás után vágjuk le a virágait, és hagyjuk 4 hetet pihenni. Ez idő alatt kevesebbet öntözzük, és ne tápoldatozzuk. A hőmérséklet csökkentés beindítja a virágzást, ezt meg lehet úgy oldani, hogy éjszakára lentebb húzzuk a hőmérsékletet. A bimbók megjelenése után már kezdhetjük tápoldatozni a virágot, és egy kis karót is helyezzünk el mellette, hogy legyen, amin fusson.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet