Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyre népszerűbb nálunk is a wokban való főzés, sokan készítik otthon ebben az érdekes edényben ételeiket. Nem igényel különösebb előkészületeket, gyorsan és finoman készülnek meg benne a zöldségek, húsok és halak is.

wok stir fry with beef and vegetables

Kínában találták fel a wokot, és eredetileg nyílt tűzön használták, persze mire elért hozzánk már kissé vesztett az ‘ívéből’, anyaga sem vas kimondottan, és benti tűzhelyen is használatos.

A hirtelen mélyülő edényben az a csel, hogy a legmélyebb pontján van a legnagyobb hőfok, így egyszerre több állagú ételt is készíthetünk benne. Aminek több idő szükséges, hogy elkészüljön, azt hagyjuk a közepén, a többit, mint például a halat vagy a csirkét, húzzuk ki a szélére.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az olaj vagy a zsír megfelelő legyen, és a kívánt hőmérsékletre hevítsük fel, mielőtt elkezdenék a sütést. Használhatunk kókuszzsírt, de bármilyen kezeletlen olajat is. Először azokat tegyük a wokba, melyek több sütést igényelnek.

Először üresen forrósítsuk fel a wokot, és csak utána tegyük bele az elkészítendő dolgokat. A wokban főzhetünk, süthetünk, párolhatunk is, de legjellemzőbb használati módja, hogy kevés olajban gyorsan sütik meg a dolgokat.

A vasból készült wokot első használat előtt alaposan mossuk ki mosogatószeres vízzel, majd egy olajjal átitatott törlővel töröljük át a teljes belső felületét. Használat után mossuk el alaposan, majd töröljük vízmentesre, és szintén egy olajos papírtörlővel kenjük ki, hogy a pórusok záródjanak.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!