KezdőlapHobbyHogyan öntözzük a cserepes növényeket? Nagyon sokan nem tudják, pedig könnyebb, mint...

Hogyan öntözzük a cserepes növényeket? Nagyon sokan nem tudják, pedig könnyebb, mint gondolnád!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A cserepes növényeket egy kicsit másképp kell gondozni, mint a kerti növényeket, hiszen a cserépben kevesebb tápanyaghoz és vízhez jutnak. A növények öntözése nem is olyan egyszerű.

Valójában sok olyan változó van, amely meghatározza a megfelelő öntözést, hiszen minden növénynek különleges feltételekre lehet szüksége. Most megtudhatjuk, hogyan lehet felismerni az elégtelen vagy túlzott öntözés jeleit, hiszen mindkettő káros lehet a növény megfelelő növekedésére és fejlődésére.

A cserepes növény gyorsabban kiszáradhat, mint ha a földben lenne, mert kevesebb talajba van ültetve. Az erős nap jobban felmelegíti a cserepet, ezért a gyökerek is hamar felmelegednek. A nedvesség és a magas hő a cserepes növények egyik legbiztosabb veszélyforrása.

Minden növénynek különböző mennyiségű vízre van szüksége, ezt mindig vegyük figyelembe.

1. Öntözés felülről

Ez a legelterjedtebb módszer. Öntözőkanna, pohár vagy palack segítségével kap a növény vizet. Vigyázzunk, hogy ebben az esetben a leveleket és a virágot ne érje víz, próbáljuk minél közelebb a tőhöz önteni, különben könnyen gombásodni kezd a levél.

2. Merítés

A cserepet a mosogatóba vagy egy vödör vízbe helyezzük, ez a módszer tökéletes az orchidea-félék számára.

3. Tányérba, alátétbe tölteni a vizet

A növény a gyökéren keresztül annyi vizet szív fel, amennyire szüksége van, utána a feleslegest leönthetjük. Ideális a hagymás, a nedvességre érzékeny, könnyen rothadó növények számára.

Mennyi vízre van szüksége a növénynek?

Nem minden növénynek van szüksége ugyanannyi vízre. Sok népszerű szobanövény, mint például a filodendron, trópusi vidékekről származik, ahol rendszeresen esik az eső. Ezeknek a fajoknak gyakran nagy levelei vannak, amelyek sok vizet igényelnek. A kaktuszok és pozsgás növények akkor fejlődnek a legjobban, ha a talajt az öntözések között hagyjuk kiszáradni.

Ha a levelek fonnyadnak, hervadnak, vagy sárgulni kezdenek, öntözzük meg a növényt, de ha elkezd gombásodni, vagy barnulnak a levelek, az azt jelenti, hogy túl sokat öntöztük őket. A legjobb kora reggel vagy este öntözni, szobahőmérsékletű vízzel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet