A sárgarépa (Daucus carota sativus) cserépben, konténerben vagy ládában való termesztése kényelmes módja lehet annak, hogy friss gyökérzöldséget termeljünk, még akkor is, ha nincs veteményeskertünk.
Egy nagyobb, kör alakú cserépben vagy konténerben akár 30-40 sárgarépa is teremhet, az időjárástól és fajtától is függően. Ráadásul egy szezonban akár több termést is betakaríthatunk.
Első lépések
Alapvetően bármilyen formájú cserép vagy láda megfelel a célnak, a lényeg, hogy legalább 30 cm mély, és kb. 30 cm átmérőjű legyen. Lehet virágcserép, virágláda, vagy egyéb edény, de nagyon fontos, hogy jó vízelvezetése legyen. Ezt újrahasznosított műanyag edények esetében mi magunk is megoldhatjuk, ha az edény aljába lyukakat fúrunk.
A konténer kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni a kiválasztott fajtát is, és alapvetően érdemesebb rövidebb, kerekdedebb gyökeret eresztő sárgarépákat ültetni.
A kiválasztott fajta fényigényének függvényében válasszuk ki az edény helyét. A legtöbb sárgarépa teljes napsütésben fejlődik a legjobban, de ez fajtánként változhat. Mivel az üres edényt könnyebb mozgatni, praktikus azt már a végleges helyén feltölteni földdel. Ha nincs kertünk vagy teraszunk, akár a lakásban is termeszthetünk sárgarépát.
Használjunk organikus termőföldet. A kifejezetten zöldségek termesztésére készült talajkeverékek megfelelő arányban tartalmaznak tőzeget, homokot és vermikulitot, de használhatunk sima kerti földet is. A sárgarépának nagyon fontos, hogy a talaj elegendő káliumot tartalmazzon, de vigyázzunk a nitrogéntartalomra, az ugyanis serkenti a levélzet növekedését, ami viszont azzal jár, hogy a gyökér nem fejlődik megfelelően. Fontos, hogy a talaj laza és könnyű, ugyanakkor jó vízelvezetésű legyen.
A sárgarépának rendszeres öntözésre van szüksége. Felülről öntözzünk, de ne locsoljunk vizet a levelekre, mert megrothadhatnak. Tartsuk a talajt nedvesen, de ne túlságosan, és soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni.
Ültetés
A sárgarépát magról neveljük, ez lehet boltban vásárolt, vagy egy előző növényről begyűjtött vetőmag is. A magokat elvethetjük akár az utolsó tavaszi fagyok előtt 2-3 héttel. Egy másik lehetőség, hogy biológiailag lebomló cserepekbe ültetjük beltérben, akár hetekkel korábban.
Ültetés előtt alaposan öntözzük meg a talajt, és hagyjuk, hogy a felesleg víz kifolyjon. Szórjuk a magvakat a nedves földbe majd takarjuk le fél-egy cm földdel, és óvatosan lapogassuk le. A palánták körülbelül 3 hét múlva bújnak ki.
Fontos, hogy ahogy nőni kezdenek, ritkítsuk a palántákat. Amint megjelennek az első igazi levelek, ollóval vágjuk le a gyengébbeket, vagy pedig óvatosan húzzuk ki a gyenge növényeket gyökerestől, vigyázva, hogy a többi növénynek ne ártsunk. Rendszeresen ismételjük meg ezt a folyamatot, ideális 7-10 cm távolságot hagyni a sárgarépák között.
Emellett rendszeresen trágyázzunk komposzttal vagy alacsony nitrogéntartalmú trágyával (a túlzott mennyiségű nitrogén túl sűrű lombozatot és túl kevés sárgarépát eredményezhet) és naponta ellenőrizzük, hogy nedves-e a talaj.
Kártevők és betegségek
A konténerben nevelt sárgarépa esetén jelentősen kevesebb kártevővel kell számolnunk, de azért nem árt rendszeresen ellenőrizni ezt is. Levéltetvek megjelenése esetén már egy locsolócsöves fürdő is segíthet, de súlyosabb esetekben rovarirtó szappan vagy neem olaj bevetése is szükséges lehet. Ritkán bakteriális és gombás megbetegedések is előfordulhatnak, mint a sztemfíliumos betegség, vagy alternáriás levélfoltosság.
Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a répának a föld fölé kerülő részei megzöldülnek és keserűek lesznek. Nagy hőségben érdemes a cserepeket árnyékosabb helyre vinni, mert a nagy meleg árthat a gyökérfejlődésnek. Kiszárítja a talajt és gátolja a tápanyagfelvételt, ami a répa ízén és állagán egyaránt érezhető lesz.
Ajánlott fajták
Sokféle sárgarépa alkalmas cserépben való termesztésre. Általánosságban egy 20 cm hosszú sárgarépa tökéletesen elfér egy 30 cm mély edényben. Érdemes rövidebb, kerekebb gyökerű fajtákat választani.
A Danvers, Chantenay vagy Amsterdam fajtájú sárgarépák kiváló választások lehetnek.
Betakarítás
A sárgarépa általában akkor betakarítható, amikor a gyökerek teteje kibújik a földből. Fajtától függően, ez a rész legalább egy-másfél cm vastag.
Betakarításkor kissé lazítsuk meg a talajt a gyökér körül, és óvatosan húzzuk ki azt a földből.
Felkészülés a következő termésre
Egy adag földet többször is felhasználhatunk. Egy évben több „generáció” sárgarépát is termeszthetünk. A termőföldet ajánlott minden ötödik betakarítás után cserélni, mert összetömörödhet és elveszítheti a tápanyagokat. Az elhasznált földet szétszórhatjuk a kertben, hogy a talaj jótékony baktériumai felfrissítsék.
Ha cserépben termesztünk sárgarépát, azt akár városi környezetben is megtehetjük, például egy erkélyen, vagy bent a szobában is, és így nemcsak a saját termés ízének örülhetünk, de magát a folyamatot, a kertészkedést is élvezhetjük.