A szakemberek azt mondják, a tökéletes potpourri titka a minél gyorsabb és intenzív szárításban rejlik. Legyen az növény, növény szár, levél vagy gyümölcshéj, a lényeg, hogy gyorsan száradjanak meg, így jobban megtartják színét és illatát is. Nyári időben a szárításra alkalmas hely lett volna egy jó meleg, napsütötte padlás, de most már be kell érjük egy maximum 70 fokra előmelegített sütővel is.

A természetes illatokhoz ösztönösen vonzódunk, minden bizonnyal ez a titka annak, hogy sokkal jobban érezzük magunkat egy olyan szobában, ahol valamilyen szárított növény illata kering, mint a mesterséges légfrissítőkkel befújt helyiségben. A potpourri az illatos növényi részek egyvelege. A francia eredetű szó rothadó (dunsztos) edényt jelent, mivel már sok évszázaddal ezelőtt egy jól záró edényben dunsztolta a növényeket, ahonnan időnként kiengedték a parfümös illatfelhőt.
Ezt is olvasd el: Készítsünk öblítőt házilag
Potpourri-t könnyedén készíthetünk mi magunk is, a téli, ünnepi időben pedig kifejezetten kellemes lehet, egy mondjuk fahéj illatú lakásba belépni.
Fűszeres keverék: negyed bögre szárított narancshéj, negyed bögre őrölt fahéj, negyed bögre szegfűbors, 10 összemorzsolt babérlevél elegye.
Szerelem-keverék: 3 bögre rózsaszirom, 2 bögre kamilla, 1 bögre koriander, 1 bögre morzsolt levendula, 2 evőkanál fahéj, két vanília rúd, 5 csepp citromolaj elkeverve.
A szárított összetevőket keverjük jól el, tegyük egy jól záró edénybe, majd hagyjuk érlelőd 3 hétig. Két-három naponta kavargassuk meg, és közben cseppenthetünk hozzá illóolajat. Majd tegyük bele egy kisebb tüllzsákba, vagy kerámia tálacskába, helyezzük szekrénybe, könyvespolcra, kandalló mellé vagy tévé tetejére.
Ezt is olvasd el: Készíts mosószert házilag