KezdőlapHobbyMiért nem virágzik a muskátli? - Ezt kell kötelezően a növénnyel minden...

Miért nem virágzik a muskátli? – Ezt kell kötelezően a növénnyel minden évben csinálni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A muskátli rendkívül népszerű növény, ami színpompás virágaival a kert vagy az erkély igazi dísze lehet. Könnyen termeszthető, és cserépben vagy virágládában egyaránt jól érzi magát. Ahhoz azonban, hogy folyamatosan virágozzon, egy kis odafigyelésre lehet szükség, mivel viszonylag igényes növényről van szó.

Annak, ha a muskátli nem virágzik, több különböző oka is lehet. A növénynek először is nedves, jó vízelvezetésű talajra és sok napfényre van szüksége, télire pedig be kell költöztetnünk a lakásba, hogy megóvjuk a fagyoktól.

Ezenkívül semleges, vagy lúgos talajba kell ültetni, és nyáron a túl erős napsütéstől is védeni kell. De arra is figyelni kell, hogy naponta legalább 6 óra napfényt kapjon. A rendszeres, káliumban gazdag tápszer is fokozhatja virágzási potenciált.

Miért nem virágzik a muskátli

A muskátlik általában tavasztól kora őszig virágoznak, télen pedig pihenő periódusban vannak.

Annak, ha a vegetációs időszakban nem virágoznak, több oka is lehet:

  • Túl sok árnyék
  • Alacsony hőmérséklet (15 Celsius-fok alatt)
  • Vízzel telített talaj
  • Az elhervadt virágok magokat termelnek
  • Túl sok nitrogén
  • Az öreg növényeket szét kell osztani

A leggyakoribb okok közé tartozik a napfényhiány, az alacsony hőmérséklet, a rossz vízelvezetésű talaj vagy a túl sok nitrogént tartalmazó tápszer.

A legjobb virágzás érdekében a muskátliknak elegendő napfényre (6-8 óra/nap) és nyár közepén enyhe metszésre van szükségük. Ellenőrizd, hogy az ültetés óta nem változtak-e a fényviszonyok, és a növény még mindig elegendő fényt kap. De az időjárás is fontos szerepet játszhat ebben a folyamatban, a muskátlik ugyanis 15 Celsius-fok alatt nem virágoznak hatékonyan.

A túl sok nitrogénben gazdag tápszer dús lombozatot eredményezhet és megakadályozhatja a virágzást.

Ezen kívül a cserépben nevelt muskátlikat minden évben át kell ültetni, hogy elég helyük legyen fejlődni.

Nedves, jó vízelvezetésű talajt és enyhe metszést kell biztosítania a növény számára. Vízzel telített talajban előfordulhat, hogy egyáltalán nem virágzik. Ha a növény már több éves, előfordulhat, hogy szét kell választani, és külön ültetni, hogy minden hajtás hozzájusson a szükséges tápanyaghoz és nedvességhez.

A virágzóképesség fokozása érdekében tavasszal káliumban gazdag műtrágyával vagy szerves komposzttal is táplálhatjuk a növényt.

A muskátli folyamatos virágzással hálálja meg, ha visszavágod és eltávolítod az elhalt virágokat. Ha elmulasztod ezt a lépést, a növény a magtermelésre összpontosítja az energiáját, és nem hoz új virágokat.

Amikor a virágok kezdenek elhervadni, kézzel, vagy metszőollóval el kell távolítani azokat a szárról közvetlenül az elágazási pont vagy csomópont felett – ez egy kis dudor a száron, ahonnan új levél fog kihajtani. Ezt az egyszerű metszést egész nyáron elvégezhetjük, hogy a muskátlik folyamatosan virágozzanak.

Mikor kell metszeni a muskátlit

A tavaszi első virágzás után visszavághatod a növényt körülbelül a harmadára, eltávolítva az elhalt virágokat. Ezzel a metszéssel ugyanakkor eltávolíthatjuk a hosszú, gyenge szárakat, amelyeken kevesebb levél és virág van. A megjelenő friss levelek erősebbek és egészségesebbek lesznek.

Ha lassan felszívódó tápszerrel vagy káliumban gazdag folyékony tápoldattal látjuk el a növényt, egész nyáron virágozhat.

A vegetációs időszak alatt néhány hetente adagoljuk a tápszert, és közben gondoskodjunk elegendő vízről is, hogy a tápszerekben található sók ne rakódjanak le a talajban.

Kerüld a magas nitrogéntartalmú műtrágyákat, amelyek a vegetatív növekedést serkentik a virágzás rovására.

A kálium viszont a vízfelvétel növelésével serkenti a virágzást, és segíti a növényt a táplálkozáshoz szükséges cukrok szintézisében.

Alternatív megoldásként jó minőségű komposzttal is táplálhatod a növényt, ami dúsítja a talajt, és lassan juttatja a tápanyagokat a gyökérzónába.

A cserepes növényeket át kell ültetni, ha a gyökerek kinőtték a cserepet, vagy ha a talaj kimerül. De arra is figyelni kell, hogy ha túl nagy cserepet választunk, az szintén megakadályozhatja a virágzást, mivel a növény a gyökérfejlődésre összpontosítja az energiáit.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet