KezdőlapHobbyMikor és hogy kell trágyázni a sütőtököt - a szakértő szerint ezeket...

Mikor és hogy kell trágyázni a sütőtököt – a szakértő szerint ezeket a tápanyagokat kell adagolni a megfelelő időben

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tökfélék gyorsan nőnek és nagy termést hoznak, ezért nem meglepő, hogy a vegetációs időszak alatt sok vízre és tápanyagra van szükségük. De fontos, hogy a növények a megfelelő tápanyagokat a megfelelő időben kapják meg, mivel a tápanyagigényük a növekedési időszak során változik. Az indák és a lombozat kialakulásától a virágzáson át a termés éréséig a különböző fázisoknak megvan a maguk tápanyagigénye.

A sütőtöknek három alapvető tápanyagra van szüksége: nitrogénre, foszforra és káliumra. Ez a három létfontosságú tápanyag általában kombinálva van a növénytápokban, és az NPK betűjel az egyes elemek arányát jelöli az adott termékekben.

Ez azért fontos információ, mert ha például a nitrogén van túlsúlyban, amivel alapvetően a növények növekedését fokozhatod, a tápoldatot vagy műtrágyát leginkább a vegetációs időszakban ajánlatos használni. Foszforral a virágzást, káliummal pedig a termés minőségét, cukortartalmát támogathatod.

Mikor kell elkezdeni a sütőtök tápszerezését

A trágyázást már a sütőtök ültetésekor el kell kezdeni, hogy a növények a legjobb körülmények közt növekedjenek. Ezért még ültetés előtt készítsd elő a talajt, hogy biztosítsd a palántáknak a szükséges tápanyagokat.

Az ültetés előtt, késő tavasszal, vagy kora nyáron dolgozz bele egy adag komposztot vagy kiegyensúlyozott műtrágyát a talajba. Ez biztosítja a tápanyagokat az erős gyökerek és indák kialakulásához.

Amint az indák elkezdenek megerősödni, júliusig 2-3 hetente nitrogéntartalmú műtrágyával, például ammónium-nitráttal folytathatod a tápszerezést, a nitrogén ugyanis serkenti a vegetatív növekedést. A sütőtök nitrogénigénye meglehetősen magas, az NPK műtrágyákon 10-20 körüli nitrogénértékeket kell keresni.

Ezenkívül kávézaccot is szórhatunk a növények köré, mert ezzel is plusz nitrogént juttathatunk a talajba, ráadásul a bogarakat és más kártevőket, például a csigákat is segít távol tartani.

Amint a növények virágzásnak indulnak, foszforban gazdagabb műtrágyára kell váltani, például ammónium-foszfátra, mivel a túl sok nitrogén ebben a szakaszban a levelek és indák növekedését segíti elő a virágokkal és a terméssel szemben.

Amikor pedig elkezdenek megjelenni a termések, érdemes kéthetente magas káliumtartalmú műtrágyát használnunk. Erre a célra tökéletesen megfelelnek például a paradicsom számára kifejlesztett tápoldatok is, amiket vízzel hígítva kell a növények gyökereihez juttatnunk.

A tápszerek adagolásának gyakorisága ugyanakkor a talaj típusától és a termesztett tökféle igényeitől is függ: a nagyobb sütőtökök több tápanyagot igényelnek, mint a kisebbek.

Ugyanakkor ahhoz, hogy megállapítsuk, pontosan milyen tápanyagra lehet szüksége a sütőtöknek, a legjobb módszer a talajvizsgálat, ami nemcsak a tápanyagszintet segít felmérni, de a talaj pH-értékét is.

A műtrágyákat mindig a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint kell használni, mivel a túl sok tápszer károsíthatja a növényeket.

A komposzt és az istállótrágya a két legjobb tápszer közé tartozik, amit a zöldségeinknek adhatunk. Ezeket már ültetés előtt érdemes hozzákeverni a talajhoz, hogy az alapvető tápanyagok kiegyensúlyozott keverékét biztosítsuk, amit a növények lassan felszívhatnak. Az istállótrágyát mindig érlelni kell, mivel a friss trágya hozzáadása károsíthatja a gyökereket.

Használhatunk komposztot, vermikomposztot vagy komposztteát is. A vermikomposztálás egy olyan komposztálási forma, amikor a szerves hulladék feldolgozására a hőfolyamat lezajlása után gilisztákat használnak. A vermikomposzt az az anyag, ami azután marad vissza, hogy a giliszták megették az összes szerves anyagot, ami a komposzt halomban volt.

Bár meglepő lehet, de a tavalyról megmaradt sütőtököt is felhasználhatjuk azzal, hogy beledolgozzuk a komposztba, de akár össze is törhetjük, és eláshatjuk a kertben, hogy a talajban lebomoljanak, és tápanyagokat és vitaminokat juttassanak a közeli növényekhez. A magokat előzőleg el kell távolítani, hogy ne csírázzanak ki.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet