KezdőlapHobbyMilyen távolságra kell egymástól elültetni a fokhagymát? - Ezt tedd ültetés előtt,...

Milyen távolságra kell egymástól elültetni a fokhagymát? – Ezt tedd ültetés előtt, hogy gazdag termést kapj

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az április vége, május eleje nagyszerű időpont a tavaszi fokhagyma elültetéséhez, de van néhány dolog, amit figyelembe kell venni ültetés előtt, többek között például azt, milyen távolságot hagyjunk az egyes növények között.

A fokhagyma termesztése nem igényel sok munkát és a helyigénye sem túl nagy. A gerezdeket külön kell választani ültetés előtt, és arra is figyelni kell, hogy biztonságos helyről vegyünk egészséges, megfelelően tárolt, vetni való fokhagymafejeket.

Alapvetően kétféle fokhagymát termesztetünk: lágyszárú, illetve keményszárú fajtákat.

Lágyszárú fajták

A szupermarketekben a leggyakrabban kapható fokhagymafajta. Ez a fajta kínálja a legtöbb, akár 18 gerezdet gumónként. Fehér, papírszerű héjuk van, jól tárolhatóak, ugyanakkor kevésbé viselik jól a hideget.

Keményszárú fajták

Ennek a fokhagymának gumónként kevesebb, általában 10 vagy kevesebb gerezdje van. Általában szívósabbak, mint a lágyszárú fajták, és jobban viselik a hideget.

A legtöbb fokhagymafajta idővel fás magszárat hoz létre. A legjobb, ha a szárat azonnal levágjuk, amint megjelenik, hogy a növény a gumók növelésére fordíthassa az energiáit. Ha hagyjuk felmagzani, az a fejlődő fokhagymafej nagyságának a rovására megy.

Milyen távolságra kell ültetni egymástól a gerezdeket, és mire kell odafigyelni ültetéskor

A legjobb időpont a tavaszi fokhagyma ültetésére, ha a talaj hőmérséklete eléri a legalább 5 Celsius-fokot, de nem több, mint 10 Celsius-fok.

Fontos, hogy a megfelelő fajtát válasszuk, ahogyan az is, milyen távolságra és milyen mélyre ültetjük a gerezdeket. A gumókat egymástól körülbelül 5 cm távolságra, 3-4 cm mélyen ültessük, ugyanakkor a talaj pH-értékét is figyelembe kell venni: ennek nem szabad meghaladnia a 6,5, legfeljebb a 7-es értéket.

Egy másik fontos tényező a vernalizáció, ami azt jelenti, hogy a gerezdeknek az ültetés előtt hosszabb ideig hidegre van szükségük, ezért ültetés előtt legalább 2-3 hétig hűtőszekrénybe kell helyezni azokat. Minél hosszabb ideig tartjuk a gerezdeket a hidegben, annál erősebb lesz a hatás. Ha lehetőségünk van rá, a vernalizáció akár 2 hónapig is tarthat.

Egy másik fontos stratégia a tavaszi fokhagyma minél korábbi elültetése. Ez azt jelenti, hogy amint a talaj megmunkálhatóvá válik, érdemes elültetni a fokhagymákat, még jóval azelőtt, hogy bármilyen más kerti növény ültetésének nekifognánk.

Még akkor is elültethetjük a gerezdeket, ha az időjárás előrejelzés rendkívül hideg időt jósol, mivel a fokhagyma elég szívós, és jól viseli a hideget.

A fokhagyma ugyanakkor érzékeny a nappal hosszúságának változására, ezért ha túl későn ültetjük ki, nem biztos, hogy megfelelően kialakulnak a gerezdek. Egy másik figyelembe veendő tényező, hogy a magas hőmérséklet megnöveli a gumóképződés ütemét, ami azt jelenti, hogy a fokhagyma túl gyorsan érik majd be.

Ebben a helyzetben a túl későn ültetett fokhagymának nem lesz elég ideje arra, hogy nagy hagymákat fejlesszen ki, mielőtt a meleg időjárás megérkezik, így a gerezdek kisebbek maradnak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet