KezdőlapHobbyŐsszel sem áll le a kertészkedés: 7 növény, amit októberben érdemes a...

Ősszel sem áll le a kertészkedés: 7 növény, amit októberben érdemes a földbe ültetni vagy elvetni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Amikor ősszel véget ér a kertészeti szezon, a laikusok könnyen azt hihetnék, hogy a sok szorgos kertészkedő ember megpihenhet – azonban ez koránt sincs így, ugyanis ebben a periódusban kell felkészíteni a kertet a következő szezonra!

Ha jó előre gondoskodni szeretnénk a jövő évi kertünk szépségéről, akkor vegyük is gyorsan számba, hogy mely növényeket érdemes már most elvetni, hogy tavasszal energiával teli induljanak neki a fejlődésnek.

Október folyamán sok fajta magról szaporítható növény vethető el, találunk köztük virágokat és zöldségeket is, így ha már most gondoskodni szeretnél a következő kertészeti szezonról, akkor mutatjuk mit érdemes elvetned.

Fotó: 123RF

1. Szagos bükköny

Nem véletlenül népszerű a házikertek virágágyásaiban ez a növény, hiszen szinte gyerekjáték magról szaporítani. Ha te is szagos bükkönnyel szeretnéd feldobni jövőben a kertedet, akkor óriási színskálából választhatsz, ráadásul cserépben, összeültetésekben vagy akár az egyszerű termőföldben is kiválóan érzi magát.

A szagos bükkönyt tavasszal és ősszel is egyaránt el lehet vetni, az őszi vetésnél azonban figyelni kell, hogy még enyhén napsütéses, meleg időszakban vessük el és gondoskodjunk az átteleltetésről is. A tél elteltével azonban sokkal hamarabb virágba borul a fejlődésnek indult növény, mintha csak tavasszal vetettük volna el.

Ha rendszeresen lecsippentjük az újabb rügyeket, akkor tavasz végére egy bokros növényzetet kaphatunk, amely a kertünk éke lehet az egész szezonban.Fotó: 123RF

2. Búzavirág

A búzavirág egy igazán gyönyörű évelő, amely kiválóan alkalmas kisebb és nagyobb virágoskertek díszítésére. A búzavirág magját sokszor megtalálhatjuk különböző „vadvirágokat” tartalmazó virágmagkeverékekben s mára már a rózsaszíntől kezdve, a sötétvörösön át, a hagyományos világoskék színig, minden árnyalatban pompázik.

Ha olyan vidéken laksz, ahol enyhe a tél, akkor a búzavirág októberi elvetése jó ötlet lehet, mivel gond nélkül képes átvészelni a gyengébb hidegeket. Azonban, ha a tél hideg és fagyos, akkor inkább maradjunk a márciusi elvetésnél.

A búzavirágot akár közvetlenül a földbe is vethetjük, de cserépben is nagyszerűen mutat majd.

Fotó: 123RF

3. Gyíkhagyma

A gyíkhagyma egy igen mutatós növény, hiszen karcsú szára és pom-pomra emlékeztető virágai megragadják az emberek tekintetét. A gyíkhagyma akár egy méterre is megnőhet, így más virágok között díszítő elemként vagy akár önmagában is csodálatos látványt nyújthat.

A gyíkhagymát szeptembertől októberig érdemes elültetni, de legkésőbb hat héttel a téli fagyok előtt. A közvélemény úgy tartja, hogy ha a gyíkhagyma hagymáit ősszel ültetjük el, akkor 4 éven át gyönyörködhetünk az újból és újból megújuló növényzetben. A hagymák ültetésekor figyelj, hogy legalább háromszor akkora helyre ültesd el őket, mint amekkorák a hagymák önmagukban.

Fotó: 123RF

4. Kankalin

A kásavirágként is ismert kankalin a kert főként árnyékos részein található meg. 8 centis szárain aranysárga virágok ékeskednek, amelyekből remek tea főzhető. A kankalin magjait kifejezetten érdemes októbert környékén elvetni, hogy a hideg évszakban legyen lehetőségük fejlődésnek indulni. Körülbelül két héttel a téli fagyok beállta előtt érdemes közvetlenül a földbe szórni, hogy a nagy hidegek előtt még legyen ideje gyökeret ereszteni. Ha mindez sikerül, akkor tavasz közepén már élvezhetjük is a könnyed kis virágokat.

Őszi fokhagyma ültetése: 6 egyszerű titok, hogy gazdag termésed legyen!
Fotó: 123RF

5. Fokhagyma

A konyhakertek előkészítése során nem mehetünk el a fokhagyma jelentősége mellett, hiszen minden valamire való konyhakertben megtalálható ez az aromás növény. A fokhagymának szüksége van arra, hogy 1-2 hónapot fagypont körüli hőmérsékleten töltsön, emiatt elültetését késő őszre, kora télre időzítsük.

Akár a konyhánk ablakában is termeszthetünk fokhagymát, csupán egy fej fokhagymát szedjünk gerezdjeire és nyomjuk őket a földbe, majd egy ujjnyi vastagon takarjuk is be őket földdel.

Fotó: Freepik

6. Galambbegy saláta

A galambbegy saláta, vagy ismertebb nevén a madársaláta egy igen strapabíró salátafajta, amelyet akár az egész tél folyamán megtermelhetünk magunknak. Mivel még a leghidegebb időjárást is sikeresen képes átvészelni, a madársalátát akár ősz végén is elvethetjük, így üvegház segítségével egész télen falatozhatunk belőle.

Ezért kell a hagymát még ősszel elültetni - Ha bőséges termést szeretnél szeptember elején ültesd el
Fotó: 123RF

7. Hagymafélék

Az október megannyi hagymaféle elültetésére kínál alkalmas időszakot. Az áttelelő vöröshagymafajtákat ősszel érdemes a földbe tenni, így tavasszal akár 4-6 héttel is lecsökkenthetjük a beérésük idejét. Az októberi melegebb idő lehetővé teszi, hogy a földbe ültetett hagyma gyökeret eresszen, így a tél beköszöntével a hibernáció is elindulhat.

Mit érdemes októberben ültetni, ha télen is mutatós kertre vágyunk?

Számtalan nagyszerű alternatíva közül választhatunk, ha télen is csodás kertre vágyunk. Leginkább cserjéket érdemes ültetni, ilyen lehet a japán dérbabér, a tűztövis, bogyóspuszpáng – ezek mind üde színnel dobják fel a téli kertünket. De ha kicsit kísérletezni szeretnénk, akkor választhatunk hunyort, árvácskát vagy akár díszkáposztát is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet