KezdőlapHobbyPontosan ebben az időszakban ajánlott tavasszal szőlőt ültetni!

Pontosan ebben az időszakban ajánlott tavasszal szőlőt ültetni!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha azt szeretnénk, hogy saját szőlőtermésünk legyen, akkor érdemes nekifogni a tőkék ültetésének. Néhány szakszerű tanácsot osztunk meg az alábbiakban, amelyeket érdemes mindenképp figyelembe venni.

Néhány tényező, amit ültetéskor figyelembe kell venni: a műtrágya, a talaj nedvessége, a napfény, és a megfelelő időpont kiválasztása az ültetéshez.

A talaj előkészítését soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Vigyázzunk, hogy ahová a szőlőt tervezzük ültetni, mindenképp jó vízelvezetésű rész legyen, ne álljon meg a felesleges víz, jól szellőzzön.

Tavasszal akkor szabad szőlőt ültetni, amikor a talaj hőmérséklete tartósan 8-10 fok között van, ez általában április 1-10. között van. Figyeljünk arra, hogy elég széles és mély gödröt ássuk a töveknek, hogy a gyökerek a lehető legjobban fejlődhessenek.

A tövek közötti távolság 1,5 méter, a sorok közötti távolság pedig kb. 2 méter legyen. Ültetés után minden dugványt körülbelül 5-10 liter vízzel meg kell öntözni.

Amikor a kinti hőmérséklet emelkedni kezd, furcsa jelenséget észlelhetünk a szőlősben. A növény a visszametszés után a keletkezett “sebeken” keresztül eltávolítja a nedvet. Népiesen a “borjú könnyeinek” nevezik.

A jelenség általában több hétig tart, egészen addig, amíg kifejlődnek azok a zöld részek, amelyek felveszik és eltávolítják a vizet.

Egyes helyeken úgy is említik, hogy sír a venyige, vagyis a szőlőág.

“A szőlő “könnyezése” a BBCH 00-01 fenofázisban jelen lévő növény éves biológiai ciklusának jellegzetes szakasza. A könnyezése sajátos időszaka a tavasz, amikor a talaj hőmérséklete 25 cm mélységben eléri a 6-10 Celsius-fokot. Ez az a pont, ahol a szőlő elhagyja a vegetatív pihenés fázisát” – tájékoztatnak a szakemberek.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet