Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Tudod, hogy kell “helyesen” simogatni egy macskát?

Micsoda kérdés ez, hiszen macskát simogatni mindenki tud, vagy legalábbis azt gondolja magáról. Azonban nemrég fény derült az igazságra, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan simogatjuk a macskákat.

Brit tudósok megfejtették a titkát, hogy hogyan kell simogatni egy macskát anélkül, hogy feldühödne, vagy elkezdene karmolni. A tudósok szerint a macskasimogatás egy igazi tudomány, és nem feltétlenül szaktudást, hanem inkább érzelmi intelligenciát igényel, hogy megérezd, mikor van szüksége a kedvenc négylábúdnak a cirógatásra.

A macskát ugyanis nem akkor kell simogatni, amikor neked van kedved hozzá, hanem, amikor ő igényli. A macskák totálisan kiborulnak attól, ha csak úgy kényed-kedved szerint felveszed őket, és elkezded simogatni a nagy gondosan eligazított bundájukat. Régen nem azért tartottak macskát, hogy élvezzék a puhaságát és a pozitív terápiás hatásait, csupán azért, hogy megfogja az egeret. A macskát csupán a hasznossága miatt engedték be a házba, és nem azért, hogy simogassák. Éppen ezért a puha négylábú természetéből adódóan elsősorban nem simogatásra van kódolva.

Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem kutatója szerint van néhány egyértelmű jel, ami arra utal, hogy mikor nem ajánlott megsimogatni egy macskát. A leginkább elkerülendő terület az állat farka, hátának alsó része, és a hasa, ezeket általában nem ajánlott simogatni, mert karmolás, harapás lehet a vége.

Amikor az a gondolatod támad, hogy most jól megsimogatod a békésen szunyókáló cicád hasát, inkább ne tedd. A macska egyik leggyengébb pontja a hasa, sérülékenynek érzi magát, ha hirtelen elkezded a hasát simogatni.

Szakértők szerint ajánlott mindig tiszteletben tartani a macska határait és igényeit még akkor is, ha úgy tűnik, hogy te vagy az erősebb. Mindig várd ki azt a pillanatot, amikor a macskád a legnyugodtabb, és csak óvatosan közelíts felé, soha ne támadd le egyből, mert egészen biztosan, hogy visszatámad, és akkor te húzod a rövidebbet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!