Egy jól megérett avokádóból kiadós és tápanyagdús finomságot tudsz készíteni. Ennél jobb reggeli nem létezik, egész napodra energiát ad.
Az avokádóból, lencséből vagy csicseriborsóból készített pástétom igencsak egészséges, és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. Tálalhatjuk pirítóssal, de zöldségekhez (uborkához, paprikához, zellerhez, sárgarépához) is kiváló mártogatós lehet.
Íme, három könnyen elkészíthető növényi pástétom receptje.
1. Guacamole vagy avokádó pástétom
Hozzávalók: 1 avokádó, 2 evőkanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, bors és só ízlés szerint, 2-3 koktélparadicsom vagy apróra vágott csípős paprika, 1 teáskanál olívaolaj, friss kapor vagy ízlés szerint bármilyen fűszernövény
Elkészítés: az avokádó magját távolítsuk el, kanállal vájjuk ki a belsejét és a többi hozzávalóval turmixoljuk össze, majd hagyjuk egy keveset a hűtőben állni, utána fogyaszthatjuk.
2. Humusz vagy csicseriborsó paszta
Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, 4-5 evőkanál olívaolaj, 1 kis gerezd fokhagyma, 1/2 piros paprika, citromlé, 2-3 evőkanál szezámmag krém, 1/2 csokor petrezselyem, bors, tengeri só, víz.
Elkészítés: a csicseriborsót melegítsük fel, csorgassuk le, majd tegyük egy robotgépbe, adjuk hozzá az olívaolajat, a fokhagymát, a sót, borsot, citromlevet, vizet és a petrezselymet. Végezetül keverhetünk hozzá egy kevés szezámmag krémet (tahinit), ettől pépesebb és különlegesebb ízű lesz a keverékünk.
3. Lencsepástétom köménnyel és curry-vel
Hozzávalók: egy csésze főtt lencse (lehet konzerv is), 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, egy gerezd fokhagyma, citromlé, kömény, egy csipet curry
Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk össze, míg krémes-pépes állagot kapunk.