Krémes állagú, kellemes aromájú és tápanyagokban gazdag gyümölcsöt ajánlunk most a figyelmedbe: az avokádót! Még ha nem is tűnik úgy, salátáktól kezdve desszertekig sokféleképpen megkészítheted, ebben leszünk most a segítségedre.
Az avokádóban rengeteg a fehérje, A-, E-, K- és C-vitamin, kálium, B-komplex családba tartozó vitamin, folsav, réz, magnézium, vas és omega 3 zsírsav található, továbbá növényi rostokat is szépszámban rejteget. Íme néhány recept, amelyet még biztosan te sem próbáltál!
1. Négerkocka
Mi kell hozzá?
A süteményhez: villával szétzúzott 2 érett avokádó, 230 gramm olvasztott fekete csokoládé, 1 csésze cukor, 2 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, ¾ csésze liszt, ¼ csésze kakaópor, ½ teáskanál sütőpor, ½ teáskanál só, 2 evőkanál növényi olaj, 100 gramm aprított fekete csokoládé.
A mázhoz: 1 jól megérett avokádó, 2 és ½ csésze porcukor, 1 tasak vaníliás cukor.
Hogyan készítsd el?
Melegítsd elő a sütőt. Egy edényben keverd össze az avokádót az olvasztott csokival, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, és keverd alaposan össze. Add hozzá a lisztet is, a kakaót, a sütőport és a sót, és addig keverd, míg kissé összeáll. Töltsd hozzá az olajat, dobd bele a csokidarabokat, és öntsd bele egy sütőpapírral vagy liszttel kibélelt tepsibe. Közel 30 percig süsd, majd hagyd kihűlni. A máz elkészítéséhez szükséged lesz egy konyharobotra, amellyel az avokádót krémesre zúzhatod. Vedd lassabb fokozatra a konyhagépet, és tölts a püréhez olajat, majd fokozatosan a porcukrot is. A kihűlt süteményre kend rá a kapott krémet, és már kész is van!
2. Avokádópuding
Mi kell hozzá?
2 puhára érett avokádó, 3–4 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál méz vagy néhány vízbe áztatott datolya, plusszban 1 evőkanál mogyoró- vagy mandulavaj.
Hogyan készítsd el?
Mindenképp puha avokádóra van szükséged, ezért ha nem találsz ilyent a boltban, csavard egy konyharuhába vagy papírba, és tartsd 2 napig a sötétben. Egy konyharobot vagy turmixgép segíségével keverd össze a gyümölcs belét a többi hozzávalóval, míg krémes állagot nem kapsz. Ha lágyabb masszát szeretnél, adj hozzá kevés tejet vagy vizet. Töltsd ki pohárkákba, és tedd kis időre a hűtőbe. Már tálalható is!
3. Rántott avokádó
Mi kell hozzá?
1 jól megérett avokádó, ½ csésze liszt, 1 tojás, ¾ csésze zsmelemorzsa, kevés olvasztott vaj, ízlés szerint fokhagymapor, só, bors és csípős fűszerpaprika.
Hogyan készítsd el?
Vágd szeletekre az avokádót, tedd egy edénybe, majd sózd, borsozd ízlés szerint. Egy másik edényben verd fel a tojást. Egy harmadikban pedig keverd el az olvasztott vajat a morzsával, fokhagymaporral, fűszerpaprikával, esetleg sóval és borssal is. Mártogasd bele az avokádószeleteket egyszer a lisztbe, majd a tojásba, aztán a zsemlemorzsába. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd őket, és 15–20 perc alatt süsd készre a sütőben. Jó étvágyat!
4. Avokádóban-tükörtojás
Mi kell hozzá?
1 avokádó félbe vágva, 2 tojás, só, bors.
Hogyan készítsd el?
Törd el a tojásokat, és helyezd az avokádó magja által hagyott kráterben. Az így megtöltött gyümölcsöket tedd egy serpenyőbe, amelyet fedővel borítasz le, és amelyben kevés vizet töltesz. Készítsd amíg a tojások meg nem szilárdulnak. Másik megoldás, hogy sütőbe dugod az egészet!
5. Avokádós-csokis torta
Mi kell hozzá?
A süteményhez: 1 csésze nyers dió/mandula/mogyoró/napraforgó-/tökmag, kakaópor, csipet só, 1 csésze datolya.
A krémhez: ½ csésze datolya vagy méz, 1 érett avokádó (vagy banán), ízlés szerint kakaópor.
Hogyan készítsd el?
Turmixgépben zúzd össze a dióféléket, magvakat, majd add hozzá a kakaót és a sót. Ha megvan a dió-liszt, dobd bele a datolyát is, és folytasd a turmixolást. Tedd a kapott masszát egy konyhagyűrűbe, tányérra vagy tálalóra, és nyomkodd bele alaposan. Készítsd el a krémet úgy, hogy minden hozzávalót jól összeturmixolsz, majd töltsd az egészet a lapra. Díszítsd ki a kis tortát ízlésed szerint gyümölcsökkel (eperrel, málnával, vagy bármilyen szezon gyümölccsel), de azokat a lap és a krém közé is helyezheted, bő rétegben.
6. Avokádó-fagyi
Mi kell hozzá?
1 puhára érett avokádó, 2 csésze görögjoghurt, ½ csésze tej, 1 tasak vaníliás cukor, csipet tengeri só, ízlés szerint méz vagy cukor.
Hogyan készítsd el?
Valamennyi összetevőt turmixolj össze, majd öntsd a kapott masszát egy fagyálló edénybe, és tedd a mélyhűtőbe. Ahhoz, hogy még krémesebb legyen az édesség, félóránkénk enyhén keverj rajta egyet-egyet.
7. Avokádó-leves
Mi kell hozzá?
4 nagyobb paradicsom, 1 avokádó, 1–2 gerezd fokhagyma, tengeri só, feketebors, 2–3 evőkanál olívaolaj, friss bazsalikomlevél, ízlés szerint citromlé, ráadásként reszelt parmezán.
Hogyan készítsd el?
Turmixgép segítségével zúzd péppé a hozzávalókat, majd díszítsd bazsalikomlevéllel és reszelt parmezánnal. Ízfokozóként meglocsolhatod olívaolajjal. Jó étvágyat!