Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A krumplipüré a világ egyik legkedveltebb eledele. Nagyszerű találmány, ma már nem is tudnánk elképzelni életünket nélküle. Azonban jó krumplipürét készíteni meg kell tanulni. Vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen csomós, ne legyen se túl kemény, se túl lágy. A legfontosabb, hogy légkönnyű, krémes krumplipürét készítsünk.

krumplipure

1. Egyfajta krumplit használjunk
Ne keverjük a krumplikat, ha lehet akkor csak egyfajtát használjunk. Válasszuk inkább a laza szerkezetű, lisztesebb állagú krumplit. A benne levő keményítő elnyeli a vajat és a tejszínt, ez biztosítja, hogy a krumplipüré lágy és puha legyen.

2. Mossuk meg a krumplit
Nyilvánvaló, hogy mielőtt megfőznénk a krumplit, megtisztítjuk. Azonban vannak emberek, akik megpucolják, és utána épp csak leöblítik egy kicsit. A krumplit ajánlott még hámozás előtt alaposan egy tiszta mosogatószivacs segítségével megdörzsölni, és csak utána meghámozni.

3. Ne tegyük meleg vízbe
Ha a krumplit meleg vízbe tesszük, akkor a külső része túl hamar szét fog főni, míg a közepe kemény marad. A krumplit vágjuk nagyjából egyforma kockákra, majd tegyük a hideg vízbe, és utána forraljuk fel.

4. Ne tegyünk sót a vízbe
Főzés közben a krumpli ugyanannyi vizet fog felszívni, mint amennyi sót, ezért a krumplipürénk vizenyős lesz.

5. Ne főzzük túl nagy lángon
Amikor el kezd forrni a víz, csak egyenletes lángon főzzük a krumplit. Ha túl nagy lángon főzzük, akkor könnyen szétroncsolódnak a krumplik, és szintén nem lesz krémes a pürénk.

6. Jól szűrjük le
Mikor megfőztük a krumplit, jól csorgassuk le a vizet róla. Esetleg egy-két percre tegyük vissza a tűzre, hogy mind el tudjon párologni róla a fölösleges víz. A túl vizes krumplipüré nehéz állagú lesz.

7. Langyos tejet használjunk
A krumplipüréhez használatos tejet mindig langyosítsuk fel egy kicsit. A hideg tej segítségével nem lesz krémes, lágy.

8. A vaj legyen hideg
Ha felolvasztjuk a vajat, akkor a zsiradék ki fog csapódni belőle. Inkább szobahőmérsékletű vajat használjunk a keveréshez.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!