A franciasaláta (boeuf) az ünnepi asztal egyik legnépszerűbb fogása, amely nem hiányozhat a karácsonyi és az újévi menüsorból sem.
A főtt zöldségek, a hús, tojás és savanyúság keverékéből álló köret vagy előétel azonban nem igazi, ha kimarad belőle a majonéz. Éppen ezért, akik egészségesebben akarnak étkezni, kétszer is meggondolják, hogy elkészítsék-e ezt az egyébként finom, de a gyomornak tömény kalóriabombát.
Jó hírünk van: létezik néhány remek módja, hogy helyettesítsük a franciasalátában a majonézt anélkül, hogy le kelljen mondanunk a pikáns ízéről!
A majonéz helyettesítésére a nagy szakácsok jól őrzött titka a tahini (szezámpaszta). Krémes textúrát és finom ízt kölcsönöz a salátának, és sokkal egészségesebb és táplálóbb, mint a hagyományos majonéz, ráadásul tökéletesen illik a boeuf-saláta többi összetevőjéhez.
A tahini előnyei
A szezámpaszta remek választás azok számára, akik szeretnék csökkenteni az egészségtelen zsírokat, de nem akarnak az ízekről sem lemondani.
Az antioxidánsokban, B-vitaminban, vasban és kalciumban gazdag szezámpaszta segít fenntartani az egészséges csontokat és az egészséges immunrendszert. Ráadásul könnyebben emészthető, mint a majonéz, így tápláló és könnyen elkészíthető alternatívát jelent.
Amennyiben ki szeretnéd próbálni az ebből készült „álmajonézt”, mindössze néhány egyszerű összetevőre lesz szükséged: 2 evőkanál tahinire, 1 citrom levére és vízre (opcionális, a kívánt krémes állag eléréséhez).
Turmixold össze a hozzávalókat simára. Ha hígabb állagot szeretnél, adhatsz hozzá egy kis vizet. Ez a keverék sikeresen helyettesíti a majonézt, és aromásabb, egészségesebb selymességet kölcsönöz a salátának.
Íme a szezámpasztával készült boeuf-saláta receptje:
- 1 kg csontos marhahús (amiből főzés után nagyjából 500-600 gramm húst kapunk)
- 1 darab marhacsont csontvelővel
- 250 g burgonya
- 1 nagy hagyma
- 500 g zöldség (sárgarépa, paszternák, zeller, petrezselyemgyökér)
- 150 g zöldborsó (konzerv, nem kötelező)
- 150 g savanyú uborka
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
A marhahúst a csontvelővel együtt nagyjából 40 percig főzzük egy kuktában. Ha a hús megfőtt, vegyük ki a fazékból, és hagyjuk kihűlni.
Az összes zöldséget, beleértve a burgonyát is, főzzük puhára, majd hűtsük ki és hámozzuk meg. Miután az összes hozzávaló teljesen kihűlt, vágjuk apró kockákra.
Adjuk hozzá a lecsöpögtetett zöldborsót és az apróra vágott savanyú uborkát. Végül keverjük össze az összes hozzávalót a korábban elkészített „álmajonézzel”. Az íze kiváló lesz, és aligha fog feltűnni, hogy hiányzik belőle a májgyilkos majonéz.