Mindannyian szeretjük a pizzát, azonban azt jó tudni róla, hogy szinte semmilyen tápértékkel nem rendelkezik. Vagyis más szóval, nem nevezhető túl egészségesnek. Az alábbiakban mutatunk egy módszert arra, hogyan varázsoljuk a pizzát egészségesebbé.
A hagyományosnak mondható pizza, más gyorsételekhez hasonlóan gyakran okozhat gyomorpanaszokat, gyulladást, gyomorégést vagy puffadást. A kérdés az, hogyan készíthetünk gyomorbarátabb pizza lapot? Egyszerű, cseréljük le a búza lisztet, karfiolra. Ez a hamis pizza egyre szélesebb körben terjed, hiszen nagyon egészséges, és pont annyira finom, mint a hagyományos változata. A házi karfiolpizza nagy előnye, hogy gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, ¾ csésze őrölt mandula, 1 evőkanál szárított vagy friss oregánó, só és bors ízlés szerint, ¼ csésze chia mag, ¾ csésze víz.
Elkészítés: Áztassuk be a chia magot egy fél csésze vízbe, majd tegyük húsz percre a hűtőbe használat előtt. A karfiolt mossuk meg, és tegyük aprítógépbe, de vigyázzunk, hogy ne legyen teljesen felaprítva, maradjanak benne még apróbb darabok. Ezután pár perc alatt pároljuk puhára, sózzuk meg, majd egy tiszta konyharuhában nyomkodjuk ki. Tegyük egy tálba, a közepébe, mélyítsünk egy kisebb lyukat, és öntsük bele a mandulát, a chia magot, a vizet, az oregánót, borsozzuk, majd gyúrjuk össze a masszát. Sokkal ragadósabb lesz, mint a rendes pizzatészta, ezért legyünk türelmesek vele. Tegyük egy kivajazott kerek pitesütőbe, majd süssük kb. 25 percet. Ezután kenegessük be paradicsom szósszal, és ízlés szerint tegyünk rá feltétet, sajtot, majd tegyük vissza a sütőbe, míg a sajt megpirul.
A karfiol a keresztesvirágúak családjába tartozik, rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Képes megakadályozni a sejtburjánzást, és sejtmegújító hatása van. Ezenkívül megakadályozza a baktériumok szaporodását a bélben, és javítja az emésztést.
A chia magnak igen magas a fehérjetartalma, energiát biztosít a szervezet számára. Sok benne a rost, magnézium, kalcium, C-vitamin, és az omega-3 zsírsav. Szakemberek szerint, ha napi rendszerességgel fogyasztjuk, normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, és szabályozza a vércukorszintet is.