Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sokan úgy tartják, hogy az egészséges étkezés költséges, ráadásul a nyers hozzávalók, a zöldségek és gyümölcsök hamar el is romlanak.

kicsirazott-burgonya

Ha megfelelően tartósítjuk őket, egész évben élvezhetjük a vitaminok és ásványi anyagok értékes gyógyhatását. Felmérések szerint az évente vásárolt élelmiszereink mintegy 30 %-át eldobjuk. Az alábbiakban mutatunk néhány praktikát, hogyan tartósítsunk megfelelően, hogy kevesebb élelmiszert kelljen eldobjunk.

Így tartsuk sokáig frissen a salátát
Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a zacskóban hamarabb megromlik a saláta, mégis a friss saláta titka az, ha műanyag zacskóban tároljuk. Az itt keletkezett széndioxid megőrzi a frissességet és a levelek zöld színét. A salátákat mossuk meg, csorgassuk le jól róluk a vizet, és azután tegyük műanyag nejlonzacskóba.

Így tároljuk a felvágott avokádót, hogy ne barnuljon meg
Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, és ajánlatos lenne legalább 2-3 naponta fogyasztani. Ha nem tudunk megenni egyszerre egy avokádót, annak érdekében, hogy megelőzzük az oxidációt, a megbarnulást, tegyünk az avokádó mellé egy fél szeletelt hagymát. A hagymában levő kén vegyülete még további 24-48 órára frissen tartja az avokádót.

Honnan tudjuk, hogy érett-e az avokádó?
Az avokádó színe és állaga sok mindent elárul. A nagyon világos zöld és kissé kemény példány még ízetlen, és valószínűleg még kb. 5 nap érési idő szükséges számára. Amelyik tapintásra túl kemény, azt mindenképp hagyjuk az üzlet polcán, hiszen még legalább 3 nap érési idő kellett volna neki. Olyat válasszunk, amelyik sötétbarna, és elég puha. Ennek az íze is kellemes lesz, és krémes állagú masszát keverhetünk belőle.

Mit tehetünk, ha éretlen avokádót vásároltunk?
Ha nem sikerült eléggé érett avokádót választanunk, hagyjuk még 1-2 napig érni. Tekerjük újságpapírba, és tegyünk mellé 1-2 érett banánt vagy almát, majd tegyük egy jól záró dobozba. Ezek a gyümölcsök olyan gázt bocsátanak ki, mely stimulálni fogja az érlelés folyamatát. Az érleléshez sárgabarackot, fügét vagy akár dinnyét is választhatunk.

Mit tegyünk, hogy ne csirázzon ki a burgonya?
A burgonyákat tegyük sötét, hűvös és jól szellőző helyre, fedjük le újságpapírral, majd tegyünk a tetejére 1-2 érett almát. Azért jó, ha fénytől védett helyen tároljuk, mert így meg tudjuk akadályozni a csírázást hatására termelődő, mérges a solanin anyag keletkezését. Ha ki is csírázik, azonnal törjük le a csírákat, és tisztítsuk meg a burgonya héját, mert a méreganyag a burgonya héjában raktározódik el először.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!