KezdőlapReceptekEzzel kend meg a kalácsok tetejét, hogy úgy csillogjon a teteje, mint...

Ezzel kend meg a kalácsok tetejét, hogy úgy csillogjon a teteje, mint a címlapon!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A kalács a karácsony ikonikus süteménye, az ünnepi asztal központi eleme. Az ínycsiklandó íze és a poszlós, légies állaga mellett a kalács kinézete is fontos szempont, ha le szeretnéd nyűgözni vele a vendégeidet. De mi a titka ennek a látványos, folyóiratokba illő csillogásnak? Minden a kalácstészta sütés előtti és utáni megkenésének technikáján múlik.

A gyönyörű, fényes kéreg eléréséhez elengedhetetlen, hogy a tésztát sütés előtt alaposan megkenjük. A legegyszerűbb és leghatékonyabb keverék, amit használhatsz, a felvert tojás és tej. Miután megformáztad a süteményeket, és a formákba helyezted, hagyd őket 30-40 percig kelni.

Ezután üss fel egy tojást egy kis tálba, és verd jól fel. Adj hozzá egy evőkanál tejet, és keverd simára. Ezt a keveréket közvetlenül sütés előtt vidd fel a megkelt kalácsokra, egy cukrászecset segítségével.

Figyelj arra, hogy a szélekre és sarkakra is jusson belőle. Vigyázz azonban, hogy egyenletesen oszlasd el a tésztán a keveréket, egyébként foltos lesz a kalácsod. A tojás-tej keverék mély aranyszínűvé teszi a süteményt, a tojásban lévő fehérjék pedig fényes bevonatot képeznek a sütés után.

Mivel kenjük meg a kész süteményeket?

Ha tovább fokoznád a gasztro-élményt, a kalácsok kisülése után is végre kell hajtanod egy apró lépést. Rögtön miután kivetted őket a sütőből, még forrón, vigyél fel a tetejükre egy egyszerű méz-víz keveréket.

Oldj fel egy evőkanál mézet egy teáskanál meleg vízben, majd egy ecset segítségével vidd fel ezt a keveréket a frissen sült kalácsokra. A méz nemcsak különleges fényt kölcsönöz nekik, hanem ízt és édességet is ad nekik.



Tippek a tökéletes kalácshoz

Használj mindig szobahőmérsékletű tojást. A tejjel felvert tojást könnyebb homogenizálni és felvinni, ha az összetevők szobahőmérsékletűek.

Egyenletesen oszd el. Ügyelj arra, hogy a tojásos-tejes keveréket egyenletesen vidd fel a kalácsra, ne hagyj felesleget. Ha túl sok réteget kensz fel, a sütemény foltosan sülhet, vagy megéghet sütés közben.

A mézet mindig közvetlenül a sütés után kell rákenni. A forró felület segít a méznek jobban felszívódni, így természetes, egyenletes fényt kap a süteményünk.

Az ecset is számít. Válassz szilikon vagy puha sörtéjű ecsetet, amely nem karcolja meg a megkelt tésztát, és nem hagy látható nyomokat a süteményeken.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet